Modelul Elena Ceauşescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii jurişti vor să-şi facă Academie, cu «consacrare ştiinţifică» şi cu indemnizaţie cu tot. Adică să-şi asigure tichia nemuririi.

Un grup de parlamentari jurişti a depus la Senat un proiect de lege pentru înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România, în care dumnealor ar urma să fie fondatori şi membri de drept. După ce s-au îngrijit de cele lumeşti (membrii ar urma să primească 2000 de lei pe lună din bani publici), au pus în proiect tot bla-bla-ul care să sune bine: „ASJR reuneşte personalităţi ştii­n­ţifice reprezentative, cu o înaltă ţinută morală, care s-au distins prin rezultatele muncii depuse, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea prestigiului instituţiilor academice". Lista „fondatorilor" îi cuprinde pe juriştii din dragele noastre partide: de la fostul ministru Tudor Chiuariu la inşi despre care n-am auzit nimic. Inclusiv câteva personaje controversate, despre care presa a scris că au legături cu tot felul de afaceri dubioase.

Să ne frecăm la ochi şi să observăm până unde merg limitele tupeului. Ştie cineva care e contribuţia la dezvoltarea ştiinţelor juridice a unor „personalităţi ştiinţifice reprezentative" precum Mircea Grosaru (reprezentant al minorităţii italiene), Gabriel Andronache (PDL), Tudor Panţîru (PSD), Alina Gorghiu (PNL) ori Mate Andras Levente (UDMR)? Ştie cineva ce au făcut pentru „promovarea prestigiului instituţiilor academice" Toni Greblă (PSD) şi colegul său Dan Şova, pe care Victor Ponta l-a trimis la Washington să se documenteze despre Holocaust? A auzit cineva de opera unor viitori „academicieni" precum Bogdan Ciucă (PC) ori Cristina Elena Dobre (PDL)?

Bineînţeles că „fondatorilor" nu le pasă de instituţiile academice şi îi doare în cot de ştiinţele juridice. Proiectul de lege nu e decât un tipic „şmen" care să le asigure niscaiva bani siguri de la stat câştigaţi fără efort şi, mai ales, titluri: dacă nu vor mai fi aleşi, măcar se vor împăuna cu titlul de „membru al Academiei de Ştiinţe Juridice". E o boală veche şi persistentă la noi. Lui Dan Voiculescu, de exemplu - miliardar, parlamentar, fost Felix etc. - îi place cel mai mult şi mai mult să i se spună „dom' profesor". Mulţi parlamentari şi-au încropit la repezeală doctorate şi şi-au tras posturi de profesori sau conferenţiari pe la tot felul de prăvălii universitare private doar pentru a leşina de plăcere când îşi trec în CV că sunt „cadre universitare". Inşi care au mari ezitări în folosirea corectă a limbii române vor acum să-şi acopere firavele circumvoluţiuni cu tichia de mărgăritar a nemuririi, vor „consacrare ştiinţifică". În mintea lor stăruie un zvâc totalitar care-i împinge să urmeze modelul „academician doctor inginer Elena Ceauşescu", pe care îl aplică în condiţii noi, democratice şi capitaliste: cu doctorate pe sponci, cu „lucrări ştiinţifice" inexistente, nu contează - numai să aibă titlurile agăţate înaintea numelor.

Pe de altă parte, o problemă la fel de serioasă ca încercarea parlamentarilor jurişti de a-şi croi o lege în beneficiu propriu este lipsa de reacţie a societăţii şi a comunităţii ştiinţifice şi academice. Cercetătorii adevăraţi, universitarii şi academicienii cu operă ar fi trebuit să reacţioneze scurt şi tăios la o asemenea tentativă de impostură. N-au făcut-o. Aşa încât rămâne de văzut dacă tentativa „o să ţină". Dacă da, o să ne trezim cu o serie întreagă de tovărăşei „academicieni doctori jurişti". Măcar tovarăşa „academician doctor inginer" era doar una...

Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei „Dilema Veche" şi în fiecare joi semnează această rubrică în ziarul „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite