Jos Preda! Jos Macovei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că are altă opinie decât şefii săi în legătură cu candidatura lui Silviu Prigoană la primărie, s-a propus excluderea lui Cristian Preda din partid. Dar nu Cristian Preda are o problemă, ci PDL.

Pentru că are altă opinie decît şefii săi în legătură cu candidatura lui Silviu Prigoană la primărie, s-a propus excluderea lui Cristian Preda din partid. Dar nu Cristian Preda are o problemă, ci PDL.

Silviu Prigoană s-a ilustrat în societatea românească mai ales prin etalarea indecentă a vieţii personale la TV şi prin cîteva iniţiative legislative stupide. În aprilie 2009, anunţa că vrea să depună un proiect de lege pentru desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Apoi, a mai propus transformarea Casei Poporului în mall, o lege prin care presa scrisă şi online ar fi urmat să intre sub autoritatea CNA şi o alta care prevedea obligativitatea de a folosi cuvîntul „ţigan" în loc de „rom". Toate acestea spun ceva despre puţinătatea sa intelectuală şi, mai ales, despre diletantismul său politic. Şi totuşi, PDL l-a desemnat candidat pentru Primăria Capitalei pentru că „stă cel mai bine în sondaje". Asta nu arată cît e de bun Silviu Prigoană pentru un asemenea post în administraţia publică, ci cît de slab e PDL pentru că n-a fost în stare să pregătească, din timp, un candidat serios şi competent.

Cristian Preda nu a făcut decît să-şi exprime o opinie raţională şi lucidă, iar pe şefii PDL i-a buşit brusc spiritul de disciplină: nu se face, mă-nţelegi, să nu respecţi o decizie a partidului! În degringolada în care se află - printre altele, tocmai din cauza incapacităţii de a se reforma şi de a-şi promova în primul plan oamenii competenţi - PDL face pe durul tocmai cu Cristian Preda! Sigur că nu a respectat decizia partidului, dar adevărata problemă a că în PDL - ca şi în celelalte partide româneşti - nu există dezbatere deschisă, nu există competiţie internă, nici spirit democratic adevărat. Nu Cristian Preda are o problemă de indisciplină, ci PDL are o mare problemă de identitate: pare tot mai mult doar o gaşcă dezorientată, obsedată de imaginea din sondaje şi condusă de cîţiva baroni care, văzînd că partidul n-are şanse să cîştige alegerile, vor doar să-şi salveze posturile. Or, Cristian Preda - alături de Monica Macovei şi alţi cîţiva - tot propune de multă vreme cîteva măsuri simple şi raţionale pentru reforma internă a partidului, deranjîndu-i pe „băieţii grei" care aduc bani la partid şi vor recompense pe măsură.

E limpede că asemenea politicieni raţionali, cu adevărat democraţi şi cu un IQ cu mult peste media partidului nu sînt bine văzuţi de cei care devin politicieni prin aranjamente pe sub masă, cumpărîndu-şi scaunul de parlamentar şi care nu se jenează că nu înţeleg nimic din regulile democraţiei ori ale construcţiei politice.

Mă îndoiesc că Silviu Prigoană ori Elena Udrea pricep ceva din complicaţiile politicii europene ori că au citit ceva despre doctrinele politice moderne (altceva decît broşurelele de partid). În orice caz, din cum se comportă şi cum vorbesc nu rezultă că au petrecut prea mult timp străduindu-se să înveţe (măcar) elementele esenţiale ale politicii democratice. Şi totuşi, ascunşi în spatele sondajelor şi profitînd de sistemul otrăvit de relaţii din partid, îşi pot permite să-l dea afară pe Cristian Preda şi îi poartă de mult sîmbetele Monicăi Macovei: doi oameni inteligenţi, raţionali, care se străduiesc să impună, în politica românească, onestitatea şi decenţa, echilibrul şi competenţa. Sînt periculoşi pentru „sistem", aşa că sistemul reacţionează cum ştie: jos cu ei!

Deocamdată, inteligenţa, bunul-simţ şi onestitatea nu prea au loc în politica românească. Partidele noastre sînt nişte organizaţii primitive, construite pe legături subterane şi obsedate de imagine. Încă nu conştientizează că, dacă nu se reformează şi nu devin nişte organizaţii raţionale, în locul lor pot apărea, oricînd, alte partide. S-a văzut şi la case mai mari.

Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei „Dilema Veche" şi în fiecare joi semnează această rubrică în ziarul „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite