Bucureştiul atacat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vreo lună încoace, bucureştenii sunt invitaţi pe diverse căi să-şi apere oraşul. Şi sunt luaţi de fraieri.

PNL şi PC au umplut străzile de afişe cu sloganul „Apără Bucureştiul de Elena Udrea" şi au făcut un site. Câţiva primari de sector au făcut un site asemănător şi ne îndeamnă să apărăm Bucureştiul de Sorin Oprescu. PDL vrea să propună o Lege a Capitalei şi să facă un referendum, dar, temându-se să întrebe simplu şi direct dacă bucureştenii vor primării de sector sau o singură primărie generală, pun mai multe întrebări încâlcite din care cetăţeanul nu pricepe nimic. Dna Elena Udrea le răspunde „apărătorilor" că, de fapt, le e frică de referendum, în timp ce PNL şi PC taman se mândresc că au adunat suficiente semnături pentru referendum. Dar, bineînţeles, referendumul „lor", nu al PDL!

Din această brambureală se înţelege doar că, înconjuraţi de tot felul de „specialişti în comunicare" şi grijulii cu propria imagine, politicienii noştri o dau cotită şi se feresc ca de dracu' să spună de fapt ce vor. Iar ce vor cu adevărat cetăţenii este ultima lor grijă. Politizarea administraţiei în Bucureşti a făcut ravagii până acum, iar războiul între primarul general şi primarii de sector, atunci când aparţin unor partide diferite, a devenit regulă. La fel, blocarea reciprocă a unor proiecte sau încălcarea competenţelor, astfel încât omul obişnuit nu mai ştie exact ce intră în responsabilitatea primăriilor de sector şi ce anume ţine de Primăria Generală.

E limpede că o simplificare a structurilor administrative e foarte necesară şi că sectoarele - împărţite arbitrar pe vremea lui Ceauşescu - sunt veriga slabă a acestor structuri. Dar o administraţie eficientă înseamnă şi renunţarea la politizare. Or, partidele tocmai asta nu sunt în stare - sau nu vor - să facă. Această ciondăneală absurdă pe tema referendumului este încă o formă de luptă politică prostească.

Toţi strigă „hoţul!" şi toţi ne îndeamnă să ne apărăm de tabăra politică adversă. Asta în timp ce viaţa bucureştenilor e atacată de demolări abuzive, de poluare, de birocraţie, de mizeria de pe străzi şi de atâtea probleme. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite