Un mare fâs

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanând populism pe la toate încheieturile, proiectul adresat tinerilor întreprinzători nu va avea niciun efect major pentru mediul antreprenorial.

Programul de sprijinire a tinerilor antreprenori, lansat recent de Guvern, face parte din categoria petardelor care scot mult fum şi atât. Iniţiativa se încadrează perfect în seria acţiunilor caracteristice acestui Cabinet, care exprimă micime, lipsă de profunzime şi de perspectivă (bugetul alocat acestui program de doar cinci milioane de euro reprezintă o dovadă în acest sens). Emanând populism pe la toate încheieturile, proiectul adresat întreprinzătorilor de până în 35 de ani nu va avea niciun efect major pentru mediul antreprenorial.

Cei maximum 10.000 de euro aruncaţi unui tânăr, chipurile pentru a-l ajuta să-şi deschidă propriul business, nu înseamnă nimic. Şi am să explic de ce: în primul rând, orice iniţiativă de acest fel gestionată de stat este sortită eşecului. Procedurile birocratice de accesare a fondurilor vor stopa rapid entuziasmul celor care speră să devină patroni cu bani de la stat. În plus, în buna tradiţie românească, vor apărea suspiciuni cu privire la modalitatea de selectare a dosarelor şi de acordare a sumelor (deja pe forumuri sunt nenumărate comentarii cu privire la acest lucru). Mai mult, competenţa specialiştilor care vor decide sustenabilitatea şi eligibilitatea planurilor de business este cel puţin îndoielnică, având în vedere că aceştia sunt doar nişte funcţionari de prin ministere şi agenţii guvernamentale, fără experienţă în domeniul afacerilor.

Aşadar, nu prin asemenea măsuri stimulezi dezvoltarea unor afaceri creative care să aducă plus valoare. Nu prin asemenea decizii ieftine susţii spiritul antreprenorial.

Dacă ar vrea cu adevărat să susţină mediul de business, Guvernul ar trebui să ia cu totul şi cu totul alte măsuri. Măsuri de anvergură cu impact benefic asupra tuturor celor care fac afaceri.

În primul rând, ar trebui să reducă cu cel puţin 30-40% cuantumul şi numărul taxelor şi impozitelor pe care proprietarii de firme trebuie să le plătească. Acest fapt ar oferi companiilor o gură puternică de oxigen. În al doilea rând, ar trebui să diminueze drastic birocraţia. O firmă mică poate pierde şi zece procente din cifra de afaceri din cauza procedurilor birocratice pe care trebuie să le parcurgă. În al treilea rând, ar trebui să asigure predictibilitate fiscală.  Pentru o societate comercială, un cod fiscal stabil şi bine articulat este vital pentru proiecţia planurilor de afaceri. În al patrulea rând, ar trebui să stopeze şirul controalelor excesive şi inutile la care sunt supuse firmele.

În al cincilea rând, ar trebui să prioritizeze investiţiile guvernamentale şi să le orienteze către lucrări (autostrăzi, drumuri, utilităţi) cu adevărat importante şi utile atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeanul simplu. 

Adoptarea concomitentă a unor astfel de măsuri ar arăta într-adevăr că Guvernului îi pasă de mediul de afaceri şi vrea să-l susţină. Restul e doar un mare fâs! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite