România, ultima-n toate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saptămâna trecută a fost una plină. Plină de veşti proaste.

Instituţiile financiare internaţionale, precum şi firme importante de consultanţă plasează România pe ultimele locuri în ceea ce priveşte creşterea economică, activitatea din turism şi potenţialul mediului de afaceri.

Să le luăm pe rând: într-o analiză a Fondului Monetar Internaţional se arată că ţara noastră va înregistra, în acest an, cea mai mare scădere economică (1,9%) din Europa emergentă, iar în 2011, va avea cea mai slabă creştere economică din regiune, de doar 1,5%. Previziunile Fondului sunt optimiste în comparaţie cu prognozele companiilor de consultanţă financiară date publicităţii în ultima perioadă. Spre exemplu, Ernst&Young şi Oxford Economics prevăd o scădere a Produsului Intern Brut autohton de 3% în 2010 şi de 1% anul viitor.

Nici în domeniul turismului nu o ducem mai bine. Vecinii noştri de la sud de Dunăre au atras, în 2009, circa 5,7 milioane de turişti străini care au cheltuit aproape patru miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă de timp, România a avut 1,2 miloane de turişti străini care au scos din buzunare puţin peste 1,2 miliarde de dolari. Diferenţele sunt şi mai mari comparativ cu alte ţări din zonă precum Ungaria, Cehia sau Polonia. Interesant este faptul că datele despre aceste state apar într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Turismului care nu include însă şi ţara noastră (cifrele referitoare la România provin de la Institutul de Statistică şi BNR).

Şi veştile proaste continuă. Un studiu realizat de compania de consultanţă Cushman & Wakefield, în urma intervievării managerilor din peste 500 de companii europene, plasează Bucureştiul, alături de Atena, pe ultimul loc în „topul celor mai bune oraşe pentru afaceri".

Cred că aceste cifre şi date tăioase, care contrazic flagrant discursurile şi mesajele de un optimism infatil (ca să nu spun altfel) ale guvernanţilor noştri, conturează extrem de clar tabloul României de astăzi. O Românie care a ajuns ultima-n toate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite