O mârlănie, domnule preşedinte!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să-l faci slugă şi trădător pe Regele Mihai mi se pare o jignire fără margini la adresa Maiestăţii Sale.

Şeful statului l-a atacat, miercuri seară, ­într-un mod samavolnic şi total gratuit pe Maiestatea sa Regele Mihai. Preşedintele consideră că pe data de 30 decembrie 1947 Regele a comis un act de trădare. „Abdicarea regelui a fost un mare act patriotic? Nu, a fost un act de trădare a interesului naţional. Din partea regelui. Ăsta e punctul meu de vedere... Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele?", s-a pronunţat într-o emisiune la B1 TV Traian Băsescu.

O asemenea declaraţie nu face altceva decât să ne arate încă o dată că preşedintele nu se poate ridica la înălţimea funcţiei pe care o ocupă. Indiferent cât de mult îţi duşmăneşti adversarii, indiferent ce strategii ascunzi în spatele unei afirmaţii publice, funcţia de preşedinte îţi impune totuşi o anumită conduită şi o anumită ţinută. Să-l faci slugă şi trădător pe Regele Mihai mi se pare o jignire fără margini la adresa Maiestăţii Sale. Din păcate, Băsescu nu a reuşit să-şi însuşească înţelepciunea şi decenţa caracteristice unui mare om de stat, deşi au trecut mai bine de şase ani de când ocupă fotoliul prezidenţial.

Să revin însă la declaraţia preşedintelui care, vă spun sincer, m-a surprins. Şi am să vă explic de ce. Am un foarte bun prieten, marinar, care atunci când pleacă în cursă câte şase-şapte luni îşi burduşeşte valizele cu zeci de cărţi. Îi place să citească când nu este în cart. Deşi are doar studii medii, omul este tobă de istorie, de geografie, de filosofie. De altfel, am mai auzit de marinari care mănâncă pe pâine volume întregi când sunt pe mare. Credeam că şi domnul Băsescu a făcut acelaşi lucru în tinereţe, când brăzda oceanele lumii. Se pare că m-am înşelat. Dânsului i-a plăcut mai mult „zgârciul" (material supraelastic, cu sclipici sau fără, din care se făceau rochii şi pe care actualul preşedinte îl aducea de peste mări şi ţări şi îl vindea în România, conform declaraţiilor lui Mircea Băsescu).

Istoria românilor, care se predă în clasa a VIII-a şi în clasa a XII-a, ne spune foarte clar ce s-a întâmplat în acea perioadă. Situaţia României fusese tranşată în februarie 1945 la Ialta, atunci când Churchill, Roosvelt şi Stalin îşi împărţiseră sferele de influenţă în lume. Aşadar, de atunci, soarta Regelui fusese pecetluită. Monarhia şi Partidul Comunist erau total incompatibile, iar îndepărtarea lui Mihai I devenise o chestiune de timp. Ceea ce s-a şi întâmplat pe 30 decembrie 1947, când Regele a fost silit să abdice. A fost ameninţat şi şantajat de Petru Groza că, dacă nu va pleca, circa 1.000 de studenţi care manifestaseră promonarhie vor fi executaţi. Evident că Maiestatea Sa nu a acceptat acest lucru şi a plecat. Probabil ar fi fost lichidat dacă nu renunţa la tron în acel moment. Asta înseamnă trădare, domnule preşedinte?

Eu înţeleg că Traian Băsescu vrea să construiască România de azi după chipul şi asemănarea sa, dar să vrea acum să rescrie şi istoria e prea de tot. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite