Lecţii pentru Boc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum chiar a sosit momentul ca statul să scoată pe bursă participaţiile pe care le deţine la diverse companii.

După câţiva ani de chinuri şi zbateri politicianisto-birocratice, Fondul Proprietatea a ajuns în sfârşit pe bursă! Ziua de 25 ianuarie 2011 va rămâne cu siguranţă în istoria micuţei noastre pieţe de capital. Listarea, cea mai mare din 1882 şi până în prezent, a marcat nişte repere care vor fi greu de doborât de vreo altă companie în prima zi de prezenţă la bursă: valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni FP a fost de 50 de milioane de euro (88% din valoarea totală); 333 de milioane de acţiuni au fost vândute şi/sau cumpărate, fiind încheiate 5.600 de tranzacţii cu titlurile Fondului.

În principal, există două explicaţii pentru care investitorii au fost atât de interesaţi de acţiunile FP: 1. valoarea companiilor aflate în portofoliul Fondului Proprietatea - OMV Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, CN Aeroporturile Bucureşti etc;
2. credibilitatea Franklin Templeton, compania care asigură managementul Fondului.

Evoluţia celui mai mare vehicul investiţional din regiune, în prima zi la bursă, a scos în evidenţă câteva lecţii importante pe care Guvernul Boc ar face bine să le bage la cap. În primul rând, a fost demonstrată teoria, susţinută de mai mulţi economişti şi oameni de afaceri din România, conform căreia există bani în piaţă. Altfel spus, cei care joacă la bursă sunt dispuşi să facă investiţii dacă au la dispoziţie companii atractive. În al doilea rând, a fost dovedită încrederea pe care o oferă investitorilor un management privat serios al cărui unic scop este acela de a rentabiliza la maximum compania pe care o conduce. În al treilea rând, a fost spulberat mitul „contextului de piaţă nefavorabil". Este foarte clar că acum chiar a sosit momentul ca statul să scoată pe bursă măcar o parte din participaţiile pe care le deţine la diverse companii.

Sunt foarte curios să aflu când vor conştientiza marii specialişti de la Palatul Victoria că trebuie să mişte naibii ceva pentru a ieşi din gaura neagră în care ne zbatem de atâta vreme.

Domnule Emil Boc, chiar nu vedeţi că măsurile de austeritate pe care Executivul le-a luat nu au mişcat cu nimic economia?

Domnule prim-ministru, ştiţi că listarea unor pachete minoritare de acţiuni ale celor mai importante companii de stat v-ar putea aduce aproximativ cinci miliarde de euro?

Domnule prim-ministru, ştiţi că este absolut necesar să numiţi urgent manageri privaţi la toate societăţile la care statul este acţionar majoritar, pentru a stopa căpuşarea acestora şi pentru a fi cât mai credibile în ochii celor care sunt dispuşi să investească în ele?
Domnule prim-ministru, sunteţi conştient de faptul că sloganul „nu ne vindem ţara" este total desuet?

Domnule prim-ministru, timpul nu mai are răbdare cu noi. Deja, economia României este asemenea unui pacient în stare critică, după cum a caracterizat-o Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite