Donaţia, soluţia anticriză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă tăierea pensiilor şi a salariilor, ca soluţie de redresare a economiei, Guvernul a mai născocit una: donaţia.

În Monitorul Oficial nr.395, partea I din 15 iunie 2010, ministrul Finanţelor Publice a publicat un ordin pentru aprobarea „Precizărilor privind modul de încasare a fondurilor băneşti primite sub formă de donaţii pentru diminuarea efectelor crizei economice". Ordinul descrie cu lux de amănunte modalităţile prin care o persoană fizică sau juridică poate depune în contul statului diverse sume în bani pentru a contribui astfel la îmbunătăţirea situaţiei economice.

Sincer, nu ştiu cum îşi închipuie stimabilul ministru de Finanţe că cineva întreg la minte ar putea să depună nu un leu, ci măcar zece bani în acest cont deschis la Trezoreria Statului. Cum poţi avea încredere că Executivul va gestiona corect şi eficient sumele donate, în condiţiile în care doi miniştri ai Cabinetului Boc au recunoscut public că au minţit (prin omisiune) cu privire la situaţia economică a României? Cum poţi să crezi că statul nu va orienta banii strânşi din donaţii către clientela politică, având în vedere sutele de nereguli în administrarea fondurilor publice, dezvăluite de presă în ultima vreme?

Cum să mai ai încredere într-un guvern care, până mai ieri, visa la creştere economică şi ne asigura că are bani de pensii şi salarii? Ca să nu mai vorbim despre faptul că actul normativ nu pomeneşte absolut nimic despre destinaţia şi modul în care vor fi cheltuite sumele încasate. Dacă tot cotizezi pentru a ajuta statul să iasă de la ananghie, ar trebui să ştii (măcar de ochii lumii) pe ce se vor duce banii tăi. Dar cum să se obosească cei de la Finanţe să facă aceste precizări, când ei nu au catadicsit să facă lucruri mult mai importante. De exemplu, să prevadă impactul introducerii impozitului forfetar care a pus pe butuci peste 150.000 de firme.

Este evident că acest ordin emis de ministrul Finananţelor arată încă o dată disperarea autorităţilor şi lipsa unor idei şi planuri concrete de redresare economică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite