De ce vor să emigreze românii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriam săptămâna trecută despre intenţiile a tot mai mulţi tineri instruiţi din România de a părăsi definitiv ţara.

Am observat, văzând numărul mare de comentarii şi de accesări pe care le-a făcut articolul pe site-ul adevarul.ro, că această temă „arde". De aceea am stat de vorbă, zilele trecute, cu prieteni şi amici de-ai mei pentru a afla ce părere au despre acest subiect. Mulţi dintre ei mi-au confirmat această tendinţă, şi mi-au spus că se gândesc, la rândul lor, din ce în ce mai serios la această alternativă.

Neajunsurile materiale, dar mai ales lipsa perspectivelor de a putea trăi decent pe propriile picioare sunt principalele motive pentru care ar părăsi ţara. Dar mai există încă un argument: lehamitea de a rămâne într-o societate bolnavă. Este din ce în ce mai greu să supravieţuieşti într-un mediu în care şpaga, pila, comisionul sau apartenenţa la anumite grupuri de interese au ajuns, parcă mai mult ca oricând, principalele motoare de reuşită.

De asemenea, prezenţa sufocantă în peisajul cotidian a oamenilor politici, care îţi pot schimba radical viaţa de pe o zi pe alta, prin decizii haotice, abracadabrante, reprezintă încă un motiv puternic pentru tineri de a emigra.

Un vechi prieten, care s-a stabilit de vreo şase ani în Toronto, îmi spunea că în Canada, oamenii de rând habar nu au cine este ministrul Transporturilor, al Comerţului sau al Sănătăţii. Şi nici nu-i interesează. Asta pentru că acolo societatea funcţionează normal, iar cei care ajung în asemenea funcţii sunt discreţi, responsabili şi conştienţi că se află în slujba cetăţeanului (ştiu că sună a limbaj de lemn, dar asta este realitatea). Şi pentru a vă convinge că lucrurile stau întocmai, vă rog să vizitaţi, spre exemplu, site-ul Ministerului canadian al Transporturilor (www.mto.gov.on.ca). Faceţi acest exerciţiu!

Probabil că România nu va ajunge prea curând la nivelul de civilizaţie al ţărilor din Occident. Dar ceea ce mi se pare mai tragic este că nici măcar nu ne îndreptăm cătarea spre această ţintă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite