Birocraţia şi oamenii mărunţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul este un organism greoi, birocratic şi inutil care nu reacţionează niciodată când trebuie şi cum trebuie.

În ciuda crizei economice pe care o traversăm, mediul privat a fost singurul care s-a mişcat şi care a dus greul. Companiile au devenit mai inventive şi mai eficiente. Angajaţii, mai chibzuiţi, mai conştiincioşi şi mai creativi. Singurul care a bătut pasul pe loc, ba mai mult, chiar a încurcat treburile a fost statul, acest organism greoi, birocratic şi inutil care nu reacţionează niciodată când trebuie şi cum trebuie.

Am să vă dau două exemple concrete care sunt definitorii pentru modul în care autorităţile pun beţe-n roate iniţiativei private.

Profitând de preţurile scăzute, un amic şi-a cumpărat un teren într-una dintre localităţile de la marginea Bucureştiului. După ce a parafat contractul de vânzare-cumpărare a depus la Primărie documentele pentru a obţine autorizaţia de construire a unei case. De mai bine de două luni se chinuie să intre în posesia avizelor. Este imposibil de înţeles de ce durează atât de mult eliberarea unor hârtii banale, mai ales că numărul celor care solicită asemenea autorizaţii a scăzut simţitor în ultimii ani, astfel că funcţionarii nu mai „transpiră" lucrând în interesul cetăţeanului. Dacă Primăria i-ar fi eliberat rapid actele necesare pentru începerea lucrărilor, atunci şi producătorii de materiale şi firma de construcţii ar fi avut de câştigat. Pe scurt, banii amicului meu s-ar fi mişcat antrenând pe orizontală şi alte afaceri. Mai ales că sectorul construcţiilor a suferit enorm de pe urma crizei, iar orice comandă este mană cerească pentru companiile din acest domeniu.

Un alt prieten a decis să devină Persoană Fizică Autorizată şi să-şi continue cariera pe cont propriu. Şi-a pregătit conştiincios toată documentaţia necesară şi a crezut (în naivitatea lui) că obţinerea autorizaţiei de funcţionare va fi floare la ureche. Visul său s-a lovit brutal de zidul birocratic ridicat de autorităţile statului. A fost plimbat de la o instituţie la alta, a trebuit să stea la cozi interminabile la nu ştiu câte ghişee şi a fost nevoit să completeze nenumărate cereri şi formulare. „La un moment dat mi-a venit să o dau naibii de afacere", îmi povestea cu năduf amicul meu.

Nu ştiu cum se face, dar, în ultima perioadă, nu am auzit pe nimeni  care să fie mulţumit de relaţia cu statul. Oameni simpli, manageri, investitori, toţi au condamnat modalitatea în care au fost trataţi de reprezentanţii autorităţilor.

Balzac spunea că birocraţia este un mecanism gigantic acţionat de oameni mărunţi. Multiplicaţi cazurile despre care v-am povestit de sute sau chiar de mii de ori şi veţi vedea că lenea, indiferenţa şi lipsa de profesionalism a oamenilor mărunţi îşi pun amprenta asupra dezvoltării economice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite