Ticăloşii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inepta presă politică şi bravii eunuci din societatea civilă par să nu fi înţeles schema.

Profitând de zarva bezmetic-politicianistă de moment, nişte oameni de pe la partide pun la cale două ticăloşii electorale care subminează grav doi piloni ai şi-aşa şubredei democraţii româneşti: reprezentativitatea aleşilor şi dreptul la vot. 

Prima ticăloşie vine de la coaliţia de guvernare, care ia în calcul să impună un sistem de alegere într-un singur tur de scrutin deopotrivă pentru primari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi parlamentari. Liderul PDL, Adriean Videanu, şi cel al UDMR, Kelemen Hunor, au stabilit deja că e o idee bună, care le cam surâde şi PSD-iştilor, că pare a-i avantaja electoral. Să le spunem celor care susţin ideea ce se poate întâmpla. Într-o comunitate - comună, oraş, judeţ sau colegiu - candidează 15-18 inşi. Primul clasat capătă 10 la sută din voturi şi ia mandatul. Ceilalţi 90 la sută din votanţi vor fi în mod cert nereprezentaţi de câştigător, pentru că nu li se mai dă şansa unei a doua opţiuni. Şi atenţie: vorbim de votanţi, de cetăţeni activi electoral, nu de cei care nu votează. Cum talentul politicienilor români de a maimuţări democraţia pare nelimitat, ne putem lesne închipui şi un alt scenariu. Partidele mari îşi vor împinge în alegeri, pe lângă propriul candidat, tot felul de iepuraşi pseudoindependenţi, cu sarcina unică de a lovi la vaccin contracandidaţii, în speranţa că le mai smulg ceva voturi. Va rezulta o victorie zdrobitoare a celui cu 7,25 la sută în faţa celui cu 6,83. Cum vă plac cifrele mici ale viitoarei mari democraţii româneşti?  Videanu, Kelemen, vouă vă plac?

A doua ticăloşie vine dinspre PSD. Victor Ponta a anunţat ritos că partidul său nu participă la alegeri dacă guvernul impune votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora. Domnul Ponta nu a spus nici că ăia sunt chinezi, nici că sunt marţieni - deci, potrivit legislaţiei româneşti nu ar avea drept de vot. El a spus doar că Guvernul PDL fură la vot şi, pe cale de consecinţă, votul prin corespondenţă e ceva rău. Mie mi se pare că domnul Ponta suferă de o gravă problemă de raportare. El refuză dreptul la vot al românilor care trăiesc în străinătate doar pentru are dânsul o problemă cu Guvernul PDL. Votul prin corespondenţă nu este o invenţie românească şi românii care au emigrat reprezintă o situaţie de fapt, de care clasa politică este cea care trebuie să ţină seamă, şi nu invers. Furia domnului Ponta ar trebui să se îndrepte nu asupra diasporei, ci chiar asupra Guvernului. PSD are experţi şi activişti suficient de buni încât să obţină proceduri care să limiteze drastic posibilităţile de fraudă ale guvernului.  Numai că asta cere muncă, nu doar apariţii amabile şi controlate la televiziuni. Ponta ştie însă că diaspora încă nu acceptă o guvernare PSD şi atunci el pedepseşte diaspora, nu partidul. Ca şi cei de la guvernare în chestiunea tururilor de scrutin, Ponta pune interesul său electoral să înfrângă principii democratice inventate demult, de oameni mai deştepţi decât ei toţi.

Inepta presă politică şi bravii eunuci din societatea civilă par să nu fi înţeles schema politicianului român: decidem cum vrem noi, poporul votează cum vrem noi, democraţia are o problemă dacă nu ne acceptă. Cam aici suntem.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite