Restauraţia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai norocos personaj din procesul Trofeul Calităţii este Adrian Năstase.

Ehei, stimaţi concetăţeni, dacă vreţi să găsiţi definiţia exactă a cuvântului „restauraţie", lăsaţi dicţionarele, aruncaţi DOOM-ul, rupeţi DEX-ul şi daţi foc Academiei Române, că oricum nu vă sunt de niciun folos. Luaţi de citiţi ştirile despre procesul de ieri al lui Adrian Năstase şi veţi afla răspunsul.

Şeful Inspectoratului de Stat in Construcţii, Constantin Grăjdan, a depus la dosar un document în care afirmă că instituţia pe care o conduce nu se mai constituie parte vătămată în procesul „Trofeul Calităţii", astfel încât în această afacere n-ar mai fi niciun prejudiciu. Omul a fost numit în funcţie pe 18 mai. Asta era vinerea trecută. Luni s-a prezentat la serviciu, iar marţi a întocmit adresa către Înalta Curte. Credeţi că e întâmplător? Nicidecum. Restauraţia nu se mai face ca pe vremea lui Napoleon, cu ghilotina şi cu spada, ci cu acte guvernamentale şerpeşti.  În prima sa şedinţă de Guvern, Victor-Viorel Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă de reorganizare a Cabinetului, spre a face loc noilor ministere. În coada ordonanţei a agăţat şi o prevedre potrivit căreia Inspectoratul de Stat în Construcţii era trecut de la Ministerului Dezvoltării „în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului ministru", iar şeful instituţiei urma să fie „numit şi revocat din funcţie prin decizie a primului-ministru". Scurt şi cu un remarcabil sânge rece. Şefa Inspectoratului era demisă după trei zile, spre a face lor domnului Grăjdan, a cărui prioritate absolută pare să fi fost corespondenţa cu Înalta Curte.  S-au grăbit. Au omis un detaliu important: adresa prin care ISC renunţă la prejudiciu nu a fost avizată, aşa cum cere legea, de către departamentele juridic, economic şi comercial. A fost iniţiativa - şi riscul- celui numit de Victor Ponta în fruntea Inspectoratului.

Se pune acum întrebarea: îi foloseşte la ceva lui Adrian Năstase această adresă? Cineva care se pricepe spune că nu, întrucât Adrian Năstase nu e acuzat de infracţiuni de prejudiciu, ci de infracţiuni de pericol. În schimb, această adresă, dacă ar fi fost emisă în condiţii legale, ar putea folosi enorm celorlalţi inculpaţi - şi în primul rând inculpatei Irina Jianu, fosta şefă a ISC. Abia ea este acuzată de infracţiuni de prejudiciu şi, prin urmare, retragerea ISC din proces i-ar putea eventual folosi - dar numai dacă instanţa reţine ca valabilă adresa semnată de Grăjdan. Până una-alta, procurorii DNA au descins ieri la ISC, spre a cerceta circumstanţele în care a fost emisă buclucaşa adresă. Să-i lăsăm să-şi facă treaba şi să revenim la actorii principali.  Cel mai norocos personaj din proces este Adrian Năstase. Nu doar pentru că a primit, în primă instanţă, o pedeapsă semnificativ mai mică decât ceilalţi, ci şi pentru că lui i se apropie primul termenul de prescripţie. Chiar dacă susţine că va continua procesul şi după prescrierea faptelor, Năstase nu riscă decât puţin deranj la imagine. Instanţa poate cel mult să constate eventuala sa vinovăţie - dar nu-l mai poate condamna. Aşa că imprudentul şi precipitatul demers Ponta-ISC- Grăjdan-Înalta Curte ar putea fi doar un gest prin care Adrian Năstase a încercat să-şi ajute colegii de dosar, care mai au mult de tras după ce el însuşi se va fi extras din proces. Ceva de genul „Atât am putut face pentru voi, v-am pupat, la revedere". Numai că e cam puţin.

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite