Pssst: derogarea, domnule Ponta...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ponta îşi apără eroic capul de pod ocupat prin ordonanţă de urgenţă şi trage în disperare. Trage de timp.

Unul dintre cele mai importante episoade ale celui de-al Doilea Război Mondial s-a numit Operaţiunea „Market-Garden". În septembrie 1944, pentru a grăbi sfârşitul războiului, aliaţii au plănuit un uriaş desant aerian în nordul Olandei, cu scopul de a ocupa rapid şase poduri în adâncimea teritoriului ocupat de hitlerişti, urmat de o invazie imediată de tancuri, care să consolideze coridorul cucerit de paraşutişti.  Condiţia crucială pentru reuşita planului era ca toate cele şase poduri să fie cucerite simultan şi păstrate preţ de trei zile, astfel încât blindatele să poată parcurge distanţa şi să cadă în spatele puternicei linii germane de fortificaţii Siegfried. Din cazua unor erori de planificare şi a condiţiilor meteo, podul cel mai îndepărtat, de la Arnhem, nu a putut fi cucerit, iar toată operaţiunea s-a transformat într-un spectaculos dezastru. Un pod prea îndepărtat: a intrat în istorie, s-a scris o carte, s-a turnat un film...

Nu ştiu ce nume de cod a purtat operaţiunea de săptămâna trecută din Parlament, dar ea seamănă binişor cu „Market-Garden". Aliaţii, PSD şi PNL, au plănuit un uriaş desant guvernamental asupra unor instituţii ale statului, urmat de invazia blindată a majorităţii parlamentare. Condiţia crucială pentru reuşita planului era ca toate cele şase obiective supuse judecăţii la Curtea Constituţională să fie atinse. Arnhemul aliaţilor din USL se numeşte Legea referendumului. Câtă vreme Curtea Constituţională a decis că niciun referendum nu poate fi constituţional dacă nu se îndeplineşte şi criteriul prezenţei la vot a jumătate dintre alegătorii înscrişi pe liste, ordinul de luptă în USL a devenit menţinerea în vigoare preţ de trei săptămâni a ordonanţei de urgenţă prin care acest criteriu, al cvorumului, a fost desfiinţat.

La fel ca bravul general Urquhart la Arnhem, premierul Ponta îşi apără eroic capul de pod ocupat prin ordonanţă de urgenţă şi trage în disperare. Trage de timp. Trimite legea la Parlament, trimite scrisori de convocare de sesiuni extraordinare, trimite mesaje aliatului de la Cotroceni şi spune că nu poate anula ordonanţa fiindcă e singurul act în vigoare pe baza căruia se poate organiza referendumul. Totul cu un singur scop: doar-doar se vor scurge odată cele trei blestemate săptămâni care au rămas până la referendumul ce va fi organizat nu pe lege, ci pe ordonanţă de urgenţă.

Să spunem că eu sunt acum hitleriştii de la Arnhem. Şi zic aşa: dacă domnul Ponta are bună-credinţă şi spune adevărul când susţine că respectă decizia Curţii Constituţionale, nu trebuie nici să convoace Parlamentul, nici să anuleze ordonanţa, nici să invoce complicatele proceduri parlamentare, ci să facă un lucru uluitor de simplu şi la îndemâna sa. Trebuie să corecteze ordonanţa de urgenţă printr-o altă ordonanţă de urgenţă şi să scoată din articolul 10 cele opt cuvinte care desfiinţează cvorumul: „Prin derogare de la articolul 5 alineatul 2".

Dacă domnul Ponta face asta, puciul guvernamentalo-parlamentar se transformă într-un spectaculos dezastru şi intră în istorie. Poate se vor scrie cărţi, poate se vor face filme...

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite