Piese dintr-un zbuciumat început de an

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă dăm pensii mari ca să fiţi corecţi, dar pretindem şi dreptul de a vă lăsa fără ele dacă sunteţi ticăloşi.

Curtea Constituţională a luat ieri decizii ce vizează două categorii de subiecţi care dau mari bătăi de cap românilor: maidanezii şi magistraţii. Brijibardoţii au dat din codiţe de bucurie când au aflat că legea eutanasierii maidanezilor a fost declarată neconstituţională. Bucurie prematură. Decizia a vizat doar chestiuni de procedură, şi nu de fond. Asta înseamnă că nu a fost eradicată complet din România ideea eutanasierii patrupedelor fără stăpân, ci doar a fost amânată până când voinţa politică va fi însoţită şi de puţină inteligenţă politică.

Dincolo, la magistraţi, situaţia e ceva mai dramatică. Legea care măreşte un pic responsabilitatea magistraţilor a fost declarată constituţională, astfel încât nu doar CSM, ci şi ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi sau procurorul general vor putea sesiza Inspecţia Judiciară asupra conduitei judecătorilor şi a procurorilor. Legea rămâne mută în privinţa celei mai importante pârghii de responsabilizare a magistraţilor: pensioara aia specială, plătită de la buget. Până când nu va fi reglementat riguros mecanismul prin care magistraţii incorecţi îşi pot pierde pensia specială, rămânând doar cu partea pentru care au contribuit, nu cred că vom putea vorbi de o responsabilizare reală a acestei caste. Cred că avem dreptul, ca societate, să formulăm următoarea pretenţie: vă dăm pensii mari ca să fiţi corecţi, dar pretindem şi dreptul de a vă lăsa fără ele dacă sunteţi ticăloşi.

Dezbaterea pe proiectul legii sănătăţii a început excelent. Două voci puternice şi contradictorii, Traian Băsescu şi Raed Arafat, au fixat reperele dezbaterii în termeni tehnici, stabilind astfel jaloanele între care să se poarte discuţia. Din păcate, demisia lui Arafat şi concediul scurt pe care şi l-a propus imediat lasă dezbaterea şchioapă. Apar în golul rămas tot felul de chivuţe şi Olguţe blonde pe dinăuntru, care, indiferent de sex sau orientare politică, împut, monocord, aerul cu singurele refrene pe care le ştiu, urmate de analiştii care adoră speculaţiile şi urăsc informaţiile. Noroc că entităţi avizate ale societăţii civile, precum Societatea Academică Română sau Institutul de Politici Publice, revin cu argumente şi contraargumente, menite a aduce dezbaterea publică pe făgaşul firesc. Legea e prea importantă ca să fie lăsată pe mâna chivuţelor TV.

PSD a decis să-şi desemneze toţi candidaţii din noiembrie printr-un scrutin anticipat în iunie, la care să participe şi nemembrii de partid. Vor putea participa şi trecătorii de pe stradă, nu doar PSD-iştii cu carnet. Victor Ponta spune că e o idee bună, întrucât candidaţii vor fi pre-validaţi simbolic de cetăţeni. Sfântă naivitate! Eu îmi pot închipui cohorte de PDL-işti care se vor năpusti să-i voteze pe candidaţii USL cu cele mai mici şanse - un fel de postaci cu buletin de vot în loc de mouse şi tastaură.  

Liviu Avram este redactor-şef adjunct Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite