O şansă pentru Daniel Morar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trimiterea Inspecţiei Judiciare pe capul lui Daniel Morar e o veste cum nu se poate mai bună.

O anumită parte a presei şi a societăţii civile s-a apucat de câteva zile să-l căineze pe şeful DNA, Daniel Morar, pe motiv că CSM a pus pe urmele sale Inspecţia Judiciară. Decizia CSM a survenit unei solicitări venite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a simţit jignită de unele remarci acide ale procurorului-şef al DNA.

Morar a criticat public, la TVR, faptul că Înalta Curte a retrimis la DNA dosarul senatorului Miron Mitrea, pentru a-i cere din nou avizul de cercetare penală de la Senat. Asta după ce în anul 2008, Camera Deputaţilor refuzase anchetarea lui Mitrea, iar acesta, într-un gest de mare curaj, a demisionat pentru a lăsa justiţia să lucreze. Curajul l-a ţinut trei luni: au venit alegerile, a căpătat o nouă imunitate de fost ministru devenit parlamentar, iar avocaţii săi au început să zgârie cu unghia uşa Justiţiei: la o nouă imunitate trebuie o nouă cerere de ridicare a acesteia adresată Parlamentului.

Înalta Curte a găsit, din câte înţeleg, o genială chichiţă de retrimitere a dosarului la DNA. Dacă pentru prejudiciul iniţial, de vreo cinci miliarde de lei vechi, procurorii au putut derula ancheta fără oprelişti, pentru ceea ce s-a descoperit ulterior recăpătării imunităţii de către Miron Mitrea, adică încă vreo trei miliarde, nu mai exista aviz de la Senat. Drept pentru care DNA este invitată să ceară din nou autorizaţie pentru extinderea cercetărilor. Cum alegerile sunt încă departe şi e greu de crezut că Miron Mitrea îşi va da demisia din nou ca să lase Justiţia să lucreze, e lesne de imaginat cam ce soartă va avea cererea procurorilor la Senat.

Această construcţie juridico-politică alcătuită de Înalta Curte a fost cea care l-a făcut pe Daniel Morar să afirme că judecătorii au reinventat ştiinţa dreptului. Iar Înalta Curte îl acuză că a încălcat Codul deontologic al magistratului, acolo unde se arată: „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor".

Dacă asta spune Codul deontologic, atunci codul e prost. Şi spun asta dinăuntrul unei bresle, cea a jurnaliştilor, care de asemenea şi-a interzis mult prea mult timp criticile publice şi a sfârşit prin a fi cangrenată de toţi cei pe care Omerta îi favorizează. Poate că tocmai din cauza acestei prevederi, magistraţii oneşti sunt de atâta amar de vreme reduşi la tăcere şi fac astfel loc celor care cangrenează sistemul.

Din această perspectivă, trimiterea Inspecţiei Judiciare pe capul lui Daniel Morar e o veste cum nu se poate mai bună. Procurorul-şef capătă astfel cadrul legal de a formula complet şi bine documentat ceea ce la TVR a spus doar aluziv. Indiferent de concluziile pe care le vor pune inspectorii judiciari, raportul lor va fi prezentat CSM-ului, în faţa căruia Morar îşi va putea pleda cauza. Iar noi  vom avea şansa de a vedea cum se poartă cu adevărat lupta în interiorul sistemului judiciar, o luptă la care în bună măsură nu am avut acces din cauza stupidei prevederi din Codul deontologic al magistraţilor.

Liviu Avram este Redactor-Şef Adjunct " Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite