O grenadă fără cui la liderii USL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este necesar să-i privim pe coliderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cu ochii pe care îi merită: ca pe viitorii conducători ai ţării.

Întreg poporul român este aproape sigur că alegerile de anul viitor vor fi câştigate de către Uniunea Social Liberală. O arată toate sondajele de opinie, inclusiv cele în care lunatici ca Sebastian Lăzăroiu joacă tare în marja de eroare şi prevestesc un Reich Băsescian de aproximativ  o mie de ani. Ambientul politic seamănă mult cu anul 2000 când, după  „m-au învins"-ul lui Emil Constantinescu, era limpede că PSD va fi câştigătorul alegerilor - mai rămânea de stabilit doar scorul. Prin urmare, este necesar să-i privim pe co-liderii Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cu ochii pe care îi merită: ca pe viitorii conducători ai ţării. Asta e partea care ţine de ce putem face noi.

În ceea ce priveşte partea care ţine de ce pot face ei, putem constata că sunt la fel de siguri ca întreg poporul român că vor câştiga alegerile. Iar asta îi face să abandoneze bunele instincte politice pe care numai anii de îndârjită opoziţie ţi le pun la dispoziţie. Un exemplu recent este dat de iniţiativa celor doi de a cere, într-un fel, socoteală Comisiei Europene pentru unele declaraţii pe care le-a făcut la Bucureşti Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură. Acesta din urmă i-a transmis public ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, aprecierile Comisiei Europene pentru ceea ce face în sistemul de educaţie din România.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au căzut în capcana în care putea să cadă orice începător şi şi-au pus legitima întrebare: cum e posibil ca un comisar european să interfereze atât de brutal în daravela politică dintr-o ţară membră? Problema nu e că doar şi-au pus întrebarea, ci că au şi transmis-o public la Bruxelles, sub forma unei scrisori deschise, în care cereau explicaţii comisarului Cioloş. Răspunsul a venit sec şi la fel de public: „Opiniile privind reforma sistemului de educaţie din România, exprimate de comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş în timpul recentei sale vizite la Bucureşti, sunt cele ale Comisiei Europene, a declarat Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou".

Imaginaţi-vă un soldat sovietic în mai 1945, la ultimul asalt asupra Berlinului. El scoate cuiul de la grenadă, dar e atât de bucuros că victoria îi e aşa aproape, încât uită un detaliu: s-o mai arunce. Iar aceasta îi explodează în faţă. Cam asta au păţit liderii USL, deşi postura stânjenitoare în care s-au pus era perfect evitabilă.

Comisarul european pentru Educaţie, doamna Androulla Vassiliou, aparţine grupului politic al liberalilor şi democraţilor, grup din care face şi PNL. Sunt convins că, dacă Crin Antonescu ar fi procedat în prealabil la o minimă documentare la Bruxelles, doamna Vassiliou l-ar fi învăţat de bine: ori lasă grenada aşa cum e, ori o aruncă după ce i-a scos cuiul.

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite