Hemoragii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că e momentul ca PDL să redevină ceea ce a fost cândva: un partid mic, simpatic şi ticălos.

Aproape că nu e zi în care să nu auzim de o demisie din PDL. Dacă asculţi motivele, te iei cu mâinile de cap şi te miri cum de n-am ştiut atâta amar de vreme că avem printre noi aşa de mulţi politicieni cu înalte principii morale şi cu mistuitoare revelaţii doctrinare. Cei care îi primesc în rândurile lor pe defectorii PDL vorbesc despre oameni de onoare, care n-au mai suportat tirania unui partid şi a unui lider informal. De partea cealaltă, pedeliştii vorbesc despre laşitate, lipsă de onoare, şobolani care părăsesc primii corabia aflată în derivă.

E însă lesne de observat că toţi fac acelaşi lucru: ne insultă inteligenţa. Vorbesc ca şi cum ar fi de la sine înţeles că tot ce spun ei e adevărat şi noi credem tot ce spun ei. Lucrurile s-ar putea să fie însă mult mai simple, mult mai umane, chiar şi, din acest motiv, mai de înţeles. Toate aceste transferuri preelectorale nu reprezintă decât resetări ale unor agende personale, în care fiecare se mişcă atât cât îl duce mintea, iar partidele nu fac altceva decât să se plieze pe aceste agende. Slalomul lui Popescu Piedone e doar exemplul cel devastator, nu că ar fi singurul.

PSD ar trebui să ştie cum e, căci a mai trecut prin perioade în care avea vocaţia de a fi un partid mamut, care înghite tot doar ca să iasă la număr. Ştie cum e să racolezi oameni, cum să şantajezi primari şi parlamentari, fără ca asta să-i fi fost neaparat de vreun folos. Când a pierdut alegerile şi din cauza asta, a luat poziţia ghiocelului şi a zis că n-o să se mai repete - dar iată că se repetă. Însă i-am putea găsi o scuză. Şi anume că acceptă aceste hemoragii preelectorale în beneficiul partenerului de coaliţie, PNL, care n-a avut niciodată vocaţia de partid mamut, dar se pare că nu-i displace. Nu observaţi că majoritatea transfugilor se înghesuie în PNL? Crin Antonescu spunea că Frunzăverde nu e un trădător pentru că a plecat de la Putere la Opoziţie. Iată o bună probă de insultă a inteligenţei celorlalţi: când USL are 50 la sută în prag de alegeri, e mult mai corect să spui că Frunzăverde a fugit de la viitoarea Opoziţie la viitoarea Putere.

Cât priveşte PDL, acesta îşi merită soarta din plin. A fost un factor activ şi foarte eficient al denunţării obezităţii PSD, dar când a venit la putere a călcat milimetric pe urmele predecesorului său, fără să depună niciun efort de imaginaţie ca să procedeze în alt fel.  Poate că e momentul ca PDL să redevină ceea ce a fost cândva: un partid mic, simpatic şi ticălos, capabil, precum un comando, să lovească o oaste mare şi să se retragă tactic atunci când duşmanul prinde a se dezmetici.

Dacă aşa vor evolua lucrurile, vom avea măcar o viaţă politică palpitantă ca un film de aventuri, cu marele merit că prejudiciile pe care protagoniştii le pot produce în viaţa noastră vor fi minime. Veghează la asta, de unde trebuie, alţii: pactul fiscal al Uniunii Europene, FMI, Banca Mondială şi alte organisme. Doamnelor şi domnilor, în lipsă de alt orizont, vă urăm măcar vizionare plăcută... 

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite