Contribuţii tipic româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascultaţi-l cu atenţie pe Barroso: el niciodată nu spune doar «democraţie», ci adaugă imediat «şi domnia legii».

Vă mai spune ceva numele de Veta Borş? Probabil că nu. E femeia din Suceava care, în 1995, a montat sub maşina soţului o bombă artizanală, cu scopul de a păstra ea averea familiei. Veta Borş a fost o proastă periculoasă: tentativa a fost dată în vileag, pirotehnistul care a încercat dezamorsarea bombei a murit în explozie, iar atentatoarea a primit 20 de ani de închisoare. S-a glumit mult pe seama ei, spunându-se că a adus o contribuţie tipic românească la zestrea terorismului mondial.

Se pare că suntem maeştri în acest gen de contribuţii. Una a fost consemnată ieri, în Parlamentul European. Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat în discursul privind starea Uniunii că, după criza politică din România, care a urmat unor derapaje antidemocratice din Italia şi Ungaria, va propune Parlamentului înfiinţarea funcţiei de Procuror General European. Funcţia este prevăzută în Tratatele UE, însă evenimentele din ultimele luni impun crearea ei de urgenţă.

Barroso a explicat că actualele mecanisme - de la cel soft, presiunea politică, până la „opţiunea nucleară", adică suspendarea dreptului de vot - sunt anevoioase, drept pentru care e nevoie de un mecanism intermediar şi rapid, care poate fi exercitat de către Procurorul General European. Ascultaţi-l cu atenţie pe Barroso: el niciodată nu spune doar „democraţie", ci adaugă imediat „şi domnia legii".

Democraţia, adică votul majorităţii, este condiţia necesară, dar nu şi suficientă pentru un stat civilizat, bazat pe principiile euroatlantice. Ea trebuie însoţită obligatoriu şi de respectarea regulilor de către cei care capătă votul majorităţii.

Căci state în care domneşte doar votul majorităţii sunt destule în lume: Rusia, Belarus, Venezuela şi câte şi mai câte. Dar sunt acestea state care să merite numele de stat civilizat?

Am ascultat ieri discursurile din Parlamentul European şi am avut sentimentul că iar am adus o contribuţie tipic românească. Mai toţi vorbitorii au preluat parcă retorica de la Bucureşti, surzi la argumentele celorlalţi şi mai ales total opaci faţă de fapte. Un singur discurs mi-a atras atenţia: cel al lui Andreas Mavroyiannis, reprezentantul Consiliului Uniunii Europene, influentul organism format din şefii de stat şi de guvern din UE. Este exact forul care decide intrarea sau nu a României în Schengen.

Mavroyiannis a spus că organismul pe care îl reprezintă nu are încă formată o opinie despre evenimentele politice din România, dar a încheiat destul de sumbru pentru viitorul nostru imediat, citându-l pe Socrate: „Democraţia vine din neschimbarea regulilor din motive de oportunism  politic".

Vetele Borş care au montat puciul din iulie probabil că încă nu l-au citit pe Socrate. Altminteri ne-ar fi scutit de o nouă contribuţie tipic românească la arhitectura instituţiilor europene: înfiinţarea grabnică a funcţiei de Procuror General European.

Liviu Avram este redactor şef adjunct "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite