Această lege e un pamflet

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scorneşti o idee, oricât de sucită, şi o arunci pe piaţă ca zvon, după care o oficializezi senin prin vocea lui Sever Voinescu.

Ceea ce părea la început o idee turmentată se tranformă încet şi sigur în voinţă politică şi în decizie guvernamentală: PDL a decis să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare. Opoziţia a prins a scheuna că ar fi neconstituţional, dar a fost o chestiune de ore ca să afle că prelungirea mandatelor din administraţia locală nu ridică nicio problemă de constituţionalitate, ci doar una - minoră - de legalitate şi una - majoră - de bun-simţ.

Prima se rezolvă uşor: coaliţia la putere modifică Legea administraţiei publice locale şi-i adaugă  un „însă": „Însă când vrem noi, mandatele pot fi şi de patru ani şi cinci luni". Problema de bun-simţ nu se poate rezolva nicicum, pentru că nicăieri nu este prevăzut că guvernanţii datorează guvernaţilor ceva respect. Ultimele săptămâni n-au adus nici măcar un argument în plus faţă de cel - stupid - al economiilor de la buget, dar au adus, în schimb, încă două buletine de vot pe lângă cele şase previzibile deja. UDMR simte că un uninominal pur şi dur i-ar putea crea probleme şi presează pentru un sistem mixt. Ar urma să votăm atât deputat şi senator uninominali, cât şi liste de deputaţi şi senatori. Nu înţelegi cum? E problema ta.

Urmează ca UNPR, partid cu probleme încă şi mai mari de prag electoral, să-şi depună ofranda cu pretenţii la picioarele premierului Boc şi nimeni nu poate prevedea ce bizarerie electorală va rezulta. Căci, să nu uităm, la UNPR avem un Eugen Nicolicea, care are antecedente solide în schimonosirea legilor pentru a satisface interese politice de moment. În 2007, când era membru PSD şi aliat al guvernării liberale, a maltratat îngrozitor Legea referendumului, astfel încât să uşureze la maximum debarcarea preşedintelui Băsescu. Nu i-a folosit la nimic, dar panarama aia juridică a rămas în lege până în ziua de azi. Acum, supremă ironie, domnul Nicolicea este aliatul domnului Băsescu şi nu avem niciun motiv să credem că şi-a pierdut talentele juridice.

De fapt, acesta este cel mai enervant lucru la un politician, mai enervant chiar decât un cui în pantof. Când se trezeşte că deţine puterea, inventează pretexte străvezii şi schimbă legi şi reguli după interese strict conjuncturale. Sesizaţi tehnica? Scorneşti o idee, oricât de sucită, şi o arunci pe piaţă ca zvon, până se obişnuieşte lumea cu ea, după care o oficializezi senin prin vocea lui Sever Voinescu (Dumnezeule, ce l-a prostit politica şi pe băiatul ăsta!). Mai cu seamă în domeniul legilor electorale, acestea trebuie să respecte totuşi câteva principii de bun-simţ, iar unul dintre acestea este simplitatea - nu poţi merge totuşi cu avocatul după tine ca să înţelegi ce votezi.

Când mai scot vreo lege care insultă buna rânduială, ar trebui, poate, ca aceşti politicieni să preia o tehnică patentată de Vadim când îl taie o calomnie şi copiată masiv de jurnalişti prea proşti sau prea laşi. La publicarea legii în Monitorul Oficial să pună la titlu un asterisc, iar la nota de subsol să scrie aşa: „Această lege e un pamflet, autorii trebuie trataţi ca atare".  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite