Un caz-şcoală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ceea ce priveşte corupţia, graţie stenogramelor făcute recent publice, avem acum la îndemână un caz şcoală - cel al dlui senator Cătălin Voicu.

Cu adevărat un caz-şcoală, numai bun de predat în orice facultate de drept sau academie de poliţie, ba chiar şi la institutele superioare ale magistraţilor. Un caz în care poţi vedea „în mic" ceea ce se întâmplă în viaţa publică românească „în mare", fantastica întrepătrundere dintre reprezentanţii vieţii politice şi cei ai Parchetului, Poliţiei, Justiţiei, ai mediilor de afaceri şi chiar ai vieţii interlope în sensul cel mai propriu al termenului, uniţi cu toţii nu pentru a reduce sau jugula corupţia, ci pentru a o face mai înfloritoare.

Dl Voicu, contra unor sume ce puteau ajunge la un milion de lei, plus TVA!, era în stare să rezolve chiar şi cea mai complicată situaţie judiciară. Cum? Printr-o veritabilă reţea de alţi politruci, poliţişti, procurori, din păcate şi judecători, asupra cărora acţiona „după caz", apelând deci la trafic de influenţă, corupţie sau şantaj, sau la toate laolaltă! Dacă numai o mică parte din informaţiile apărute în stenogramele făcute publice se dovedesc adevărate, ar fi loc de zeci, poate sute de arestări în lumea noastră politică, în Poliţie, în Parchete şi în Justiţie.

În acelaşi timp, îl văd pe dl Voicu foarte liniştit, ba chiar făcând glume, destul de proaste e adevărat, dar acesta o fi nivelul obişnuit al umorului dumisale! Asta mă face să cred că „ştie" că nu se va întâmpla nimic, că sistemul de protecţie va funcţiona impecabil şi în cazul său. Un alt foc de paie, un alt bâlci, pentru noi, „popor, prostime".

Dl Voicu este membru PSD şi, la un moment dat, era cât pe ce să ajungă ministru al Justiţiei! După cum reiese din stenograme, programul său era simplu şi clar - desfiinţarea instituţiilor care se ocupă de combaterea corupţiei şi de integritatea persoanelor angajate în viaţa publică. Dar să nu ne facem iluzii - vom găsi personaje similare în toate partidele. De altfel, ultimii primari încăpuţi, pe motive de corupţie, pe mâna Justiţiei aparţin PDL. Comic în cazul dlui Voicu şi al PSD în general este doar faptul că acest partid a fost creat de dl Iliescu, cel „sărac şi cinstit", după cum îi sună brandul!

Când îi aud pe politrucii noştri, în frunte cu preşedintele, vorbind despre reformă constituţională, reforma clasei politice şi modernizarea statului, mă apucă râsul. În condiţiile de acum, mai puţini parlamentari ar însemna că aceştia devin mai scumpi, deci încă un impuls creşterii corupţiei! Pentru a începe cu adevărat modernizarea statului şi reforma sistemului politic, ar fi suficiente câteva duzini de procurori, poliţişti şi judecători, desigur de unii care să nu fie „de duzină", deci care să-şi respecte statutul şi misiunea publică. Să-şi facă pur si simplu autonom meseria. Restul reformelor ar veni de la sine.

Acum câteva decenii, în Italia a funcţionat - şi corupţia nu era mai mică decât este acum la noi! Dar şi în oamenii legii de acolo s-a trezit orgoliul şi onoarea profesiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite