Să nu furi votul altuia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o posibilă listă a păcatelor politice capitale, deturnarea voturilor electoratului ar ocupa primul loc, poziţie pe care s-ar situa şi porunca «să nu furi votul altuia» într-un decalog electoral.

Într-o posibilă listă a păcatelor politice capitale, deturnarea voturilor electoratului ar ocupa primul loc, poziţie pe care s-ar situa şi porunca „să nu furi votul altuia" într-un decalog electoral. Marile mişcări de protest de la Moscova - şi din alte oraşe, inclusiv siberiene -, din Ajunul Crăciunului, au fost direct îndreptate împotriva unui astfel de păcat politic şi a încălcării unei asemenea porunci. De altfel, ele urmează protestelor din 4 decembrie, desfăşurate imediat după alegerile cu rezultatele falsificate. Falsul a transformat scorul partidului premierului Putin dintr-unul al unei posibile victorii relative în cel al unei victorii absolute la limită. Furtul alegerilor, denunţat de opoziţia politică şi intelectuală, de observatorii independenţi a fost confirmat până şi de pudica OSCE, atât de îngăduitoare de obicei cu fosta URSS şi cu succesoarea acesteia. Până şi Medvedev, pseudonimul lui Putin, un fel de preşedinte de gutapercă al Rusiei, a fost nevoit să dispună anchetarea suspiciunilor de fraudă electorală. Asta nu l-a împiedicat să-i insulte scabros pe contestatari pe pagina de Facebook a dumisale. Nici pe Putin să-i califice pe protestatari drept maimuţe!

Prin urmare, în Ajunul Crăciunului, între 30.000, după cifrele poliţiei, şi 120.000 de persoane, după informaţiile organizatorilor, considerate de presă mai apropiate de realitate, s-au adunat în Piaţa Saharov pentru a protesta faţă de alegerile falsificate şi a cere plecarea lui Putin de la putere. A fost cea mai mare mişcare de protest de acum douăzeci de ani, de la destrămarea URSS. S-au alăturat protestului personalităţi care nu au multe în comun în afara denunţării fraudei, de la Mihail Gorbaciov la fostul ministru de finanţe Aleksei Kudrin, de la celebrul şahist Kasparov, care a fost împiedicat să candideze contra lui Medvedev la alegerile de acum cinci ani, la miliardarul de 45 de ani, candidat la prezidenţialele din martie viitor. Nu mai vorbesc despre scriitori, intelectuali, activişti civici etc. Când atât de multă lume, însoţită de o sumă de lideri atât de diferiţi, iese în stradă, e semn că a ajuns cuţitul la os. Rusia n-a fost atât de tulburată nici când averile oligarhilor lui Elţîn au trecut instantaneu în mâinile „grupului de la Leningrad", oligarhii lui Putin, nici când măsurile autoritariste se grăbeau ca mireasa la pat, nici când presa liberă era desfiinţată; dar acum e pe cale să explodeze. Vin momente când popoarele se trezesc „din pumni". Este ceea ce se întâmplă de la alegerile de la începutul lunii încoace.

N-am comentat aceste evenimente doar din considerente externe, ci şi interne. Şi aici, puterea în funcţie intenţionează manipularea alegerilor de anul viitor. Îşi imaginează că este mai inteligentă decât cea moscovită, inventând, contra regulilor democraţiei şi a Codului european de bune practici electorale, comasarea alegerilor.

Deocamdată, a reuşit să scape de moţiunea de cenzură, datorită majorităţii asigurate de fraţii unguri şi de apeviştii ghinărarului de izmene. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională de un larg evantai de organizaţii ale societăţii civile. Sper ca, în ciuda compoziţiei actuale, CC să aibă mintea cea de pe urmă şi să respingă, cu just temei, această lege abuzivă. Dacă nu din alt motiv, atunci măcar pentru a nu ne trezi la sfârşitul toamnei cu sute de români în stradă.

Sigur, românii au stat liniştiţi şi la tăierea salariilor, şi la mărirea taxelor, şi la îngheţarea pensiilor, şi la substituirea procesului parlamentar de şuvoiul de asumări ale răspunderii şi ordonanţe de urgenţă, şi la furăciunile tot mai monocolore ale actualei puteri. Doar că, ne arată evenimentele din Rusia, vine un moment când paharul se umple... 

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din aprilie 2010, susţine o rubrică săptămânală de comentariu politic în „Adevărul“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite