Justiţie cu zăbale politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să dai o lege care să împiedice aplicarea legii mi se pare o culme a amestecului politicului în chestiunile Justiţiei. La noi, pare ceva normal.

Se tot întreabă politrucii noştri de ce UE continuă să ţină sub monitorizare România în două chestiuni esenţiale - Justiţia şi activitatea de combatere a corupţiei. În ultima privinţă, câteva cazuri recente - de la desantările spectaculoase în vămi la Bercea Mondialu şi dl lider sindical Petcu - vor fi oferit un răspuns. Deşi mai apare şi câte-o întrebare, cum ar fi una referitoare la „imunitatea" ce pare să acopere vămile de la Otopeni şi din Portul Constanţa, cu un potenţial de corupţie de sute de ori mai mare decât vămile supuse deja asediului mascaţilor. Corupţia e cronică, aceasta a infiltrat toate zonele societăţii şi a lăsa activitatea de combatere a ei nemonitorizată ar însemna să laşi o ţară ca România să se înece de una singură, apăsându-şi pe ceafă, cu capul bine băgat sub un strat vâscos de lichid otrăvitor.

Dacă ne deplasăm la Justiţie, dăm peste sute de decizii anapoda, peste rezolvări opuse date de judecători diferiţi în cazuri riguros identice, peste rezolvări diferite în cazuri la fel de riguros identice date de acelaşi judecător şi puzderie de alte minunăţii. Clarificarea şi rezolvarea lor ar trebui să fie asigurate de CSM, însă acesta arareori o face, astfel încât instanţele se simt libere să continue entorsarea legii şi a procedurilor judiciare într-o cu totul nefericită emulaţie. Însă, probabil, lucrurile acelea mai grave nu sosesc din sistemul Justiţiei însăşi, ci din raporturile sale cu factorul politic. Legăturile nesănătoase cu acesta, clasice în regimul comunist, nu au dispărut cu totul, ba mă întreb dacă, în ultimii ani, acestea n-au cunoscut o stranie revigorare. Nu cred că era nevoie de dezvăluirea din documentele Ambasadei americane - „Să nu dau drumul la dosare", frază atribuită preşedintelui - ca să ne dăm seama că organele esenţiale ale cercetării penale, DIICOT şi DNA, funcţionează dacă nu „sub comandă" politică, atunci măcar „sub impuls" politic. Nu este OK. Aceste instituţii trebuie să combată corupţia bandiţilor asociaţi tuturor partidelor, nu selectiv, doar pe ai unora dintre acestea.

Şi, până la urmă, mă rog, poţi spune că preşedintele nu are pregătire juridică - dar ar trebui să aibă consilieri calificaţi! - şi ştie prea bine cum stau lucrurile cu separarea puterilor în stat şi cu autonomia Justiţiei. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre premier, care ar fi un fel de jurist „la bază"! Ceea ce nu-l împiedică să siluiască Justiţia „din toate poziţiile", de câţiva ani, fără remuşcare. Există peste 15.000 de hotărâri judecătoreşti definitive care solicită plata din urmă a unor drepturi salariale, iar Guvernul a dispus amânarea acestor plăţi, pe motiv de criză. Aş vrea să fiu limpede - nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti constituie până şi în România un delict. Dintr-un gest, dl Boc şi-a asumat mii de delicte! Acum, asta nu pare suficient, că se apropie scadenţa fixată de însuşi onor Guvernul, iar acesta a decis să-şi asume răspunderea pe o lege care anulează drepturile acordate de Justiţie. Unde naiba s-a mai pomenit ca un guvern să dea o lege care urmăreşte încălcarea legii!? Unde naiba este autonomia Justiţiei? În ce ţară anume s-a mai pomenit ca un guvern să-şi aroge dreptul de a face „dreptate", drept ce aparţine exclusiv Justiţiei? Nu mă miră că dl Funeriu aplaudă decizia dlui Boc, în fond, e un chimist care se crede alchimist, dar cel dintâi se pretinde jurist! În această situaţie, nu e normal ca foştii săi colegi de la Univesitatea clujeană să-i ceară să nu se mai întoarcă la vechiul loc de muncă după ce-şi va epuiza mandatele, „fără număr", de premier? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite