Incredibil, Guvernul Boc poate greşi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile unul de celălalt, preşedintele şi guvernatorul BNR au constatat grava eroare a Guvernului din momentul măririi TVA. Bun, dar ce păzeau dumnealor când Guvernul comitea grozăvia?

La câteva zile distanţă unul de celălalt, mai întâi preşedintele Traian Băsescu, apoi şi dl Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, au afirmat răspicat că măsura de creştere a TVA a fost o bâlbă a Guvernului, o eroare care a întârziat, în fapt împiedicat ieşirea României din recesiunea economică! De fapt, mărirea TVA, care nu a contribuit decisiv la mărirea veniturilor bugetare, din pricina scăderii consumului, pe fondul scăderii drastice a veniturilor bugetarilor, a avut puzderie de efecte perverse, de la accelerarea inflaţiei şi până la perturbarea echilibrelor economice şi aşa fragile din pricina crizei generale. Incredibil, acest Guvern susţinut până în pânzele albe, cel puţin până acum, când se caută tehnocraţi, de către preşedinte poate face şi greşeli! Păi, să ne amintim în acest caz contextul. Mărirea TVA a urmat respingerii de către Curtea Constituţională a României a măsurii de austeritate care reducea pensiile. Salariile bugetarilor fuseseră scăzute teoretic cu 25% şi, în fapt, cu 40-50%. În aceste condiţii de scădere dramatică a cererii de produse şi servicii, o măsură cu mai acute accente sinucigaşe pentru economie în afară de creşterea TVA era aproape imposibil de găsit! Poate renunţarea la cota unică să fi fost în stare de aşa o performanţă sau dublarea acesteia! De altfel, ţările care au ieşit din recesiune nu au mărit impozitele, ba, din contră!

Problema este însă alta. În momentul în care Guvernul şi-a anunţat intenţia de a mări TVA, toată lumea a criticat măsura, de la analişti şi jurnalişti la politicienii de opoziţie şi de la sindicate şi patronate la cei mai importanţi economişti. Nu am auzit atunci vocea preşedintelui constatând că o asemenea măsură va împiedica relansarea economiei, ba din contră, şi-a manifestat încă o dată sprijinul pentru politica guvernamentală, cum a făcut mereu până acum câteva zile - când nu a inspirat-o! - când şi-a dat seama că măreţul dumisale guvern poate să mai şi greşească. Bun, preşedintele nu are vreo pregătire economică, fie şi sumară, dar atunci nu am auzit nici vocea dlui guvernator, care este totuşi un finanţist subtil şi un economist de vocaţie. Ba chiar şi acum, am auzit-o la câteva zile după ce s-a pronunţat dl preşedinte, deşi logic ar fi fost ca lucrurile să stea exact pe dos! De ce au venit totuşi acum aceste declaraţii critice la adresa Guvernului dlui Boc? De ce această trezire târzie? De ce, dacă nu au fost în stare să observe aceste lucruri atunci, când ar fi fost utile astfel de semnale, cei doi demnitari deschid abia acum gura? Dacă ne-am gândi că pe amândoi, aşa cam deodată, i-ar fi apucat brusc grija pentru soarta economiei şi, pe cale de consecinţă, şi pentru viaţa noastră, ne-am înşela enorm. Din păcate, nimic nu se întâmplă la noi fără să aibă şi o miză politică. Miza politică de acum pare a fi noua obsesie a dlui preşedinte, premierul tehnocrat, eventual un guvern tehnocrat. Şi cum nu poţi schimba uşor un premier în funcţie, mai ales unul care frizează perfecţiunea, conform opiniilor de până acum ale preşedintelui, iată, acesta începe să descopere că favoritul a comis şi greşeli de-a lungul celor 5-6 mandate, că nu le mai ştie nimeni socoteala. Din acest motiv, la câteva zile de la constatările critice ale dlui Băsescu, s-a repezit şi dl Isărescu cu ale sale. Că e cu totul altceva să confirme impresiile politice şi un economist ce se bucură de tot respectul public! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite