„Ei“, „noi“ şi falimentul sistemului politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la urmă, eşecul sistemului politic nu se datorează întru totul clasei politice. Am pus şi noi umărul, cum se spunea pe vremuri…

Este tot mai clar că sistemul politic instaurat prin Constituţia iorgovan-iliesciană din 1991, remaniată doar cosmetic în 2003, a eşuat complet în modernizarea României, în aducerea sa în cadrul unei democraţii liberale autentice. Nici democraţia n-a trecut de stadiul „democraturii" în ultimii douăzeci şi ceva de ani, ba chiar mandatele Băsescu au agravat distorsionarea democraţiei şi caracterul poliţienesc al statului, şi nici economia de piaţă nu e mai mult decât una „de talcioc" - privatizările „pe comision", clientelismul de partid şi de stat în alocarea resurselor, trucarea a orice ar putea însemna competiţie economică autentică au făcut ravagii. Iată, după ce am beneficiat de cea mai sinistră formă de comunism din  Europa, tocmai punem pe butuci capitalismul şi democraţia liberală. Cum suntem încă în vremea Sfintelor Paşte, încerc să fiu meliorist şi mă întreb: ce se poate face? Dacă aş răspunde după ce-mi spune inima şi mintea, aş spune că nu se poate face nimic! Să încerc, totuşi, să-mi pun mintea la treabă într-o direcţie puţin mai optimistă.

Dacă sistemul politic a eşuat până la capăt, fără rest, iar clasa politică, în loc să se cureţe în timp, a devenit o caricatură sinistră a celei mai degrabă comice de la începutul tranziţiei, este clar că o soluţie internă, din interiorul câmpului politic nu este de întrevăzut - dacă era să se trezească din pumni, ca unii boxeri, clasa politică ar fi făcut-o până acum, când am ajuns cam pe marginea prăpastiei! Apariţia unei noi forţe politice mi se pare improbabilă. Vorbesc de una efectiv nouă, nu de reciclarea siniştrilor politruci actuali în formaţiuni cu alte nume, nici de „forţe populare", născute ca şi altădată din reviste sau televiziuni. Acum, har Cerului!, aflu că OTV e pe cale să falimenteze - e una dintre puţinele veşti bune din ultimii ani! Să modificăm Constituţia, cum cere preşedintele, la schimb cu renunţarea la bucata de mandat care i-a mai rămas? Doar că modificarea Constituţiei în condiţiile actuale este imposibilă - ar fi nevoie de un minim consens între actorii jocului politic, or aceştia sunt acum integral stăpâniţi de logica înfruntării, a confruntării.

Aşadar, rămâne să ne gândim la o soluţie din afara câmpului politic, prin urmare la renaşterea societăţii civile - mişcările de protest de astă- iarnă au fost un semn bun, ca şi activarea grupului important de organizaţii şi asociaţii civice din ARC în monitorizarea clasei politice şi în denunţarea hoţiilor, abuzurilor şi a imbecilităţilor acesteia. Poate nu este mare lucru, dar e totuşi o floare, poate sunt chiar două, care nu vor face singure primăvară, dar măcar o pot anunţa! Dacă n-am crede măcar atât, ar trebui fie să plecăm cu toţii unde vedem cu ochii şi să-i lăsăm aici pe cei care se cred „stăpânii" noştri, nu slujitorii noştri, după cum i-am angajat şi îi plătim, fie să organizăm o sinucidere naţională comună. Oricum, ăştia par să ne conducă tot spre un fel de moarte, şi încă una destul de lentă, în chinuri! Măcar am alege noi momentul şi maniera! Să nu fim totuşi atât de prăpăstioşi în vremuri sărbătoreşti. Să ne imaginăm că dacă „ei" s-au dovedit incapabili să se trezească fie şi în ultima clipă, din pumni, vom reuşi „noi" să ieşim din catalepsie. Până la urmă, eşecul sistemului politic nu li se datorează lor întru totul, deşi, fiind actori, li se datorează în bună măsură. Dar am pus şi noi umărul, cum se spunea pe vremuri...

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din aprilie 2010, susţine o rubrică săptămânală de comentariu politic în „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite