Duhurile rele peste ape

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am senzaţia că, de fapt, nouă ne place spectacolul anual al inundaţiilor, la care participăm cu toţii. Atunci, ce ne mai plângem?

Apele cerului iar s-au dezlănţuit peste noi, micile râuri s-au transformat în adevărate fluvii, iar fluviul ca atare a ratat la mustaţă inundarea Galaţiului. Zeci de morţi, sute, mii de gospodării distruse, zeci de mii de persoane strămutate din faţa puhoaielor. După ce a ostenit în răgaz, stimulând tot felul de zvonuri, preşedintele a plutit deasupra apelor - din fericire, cu elicopterul! Nu prea înţeleg misiunea dumisale, aceasta nu doar că scapă prevederilor legale - dar, de când e pe drumul de ape, o ţine tot într-o sfadă cu sinistraţii şi explică strategia eronată a Guvernului în chestiunea crizei. Domnia sa ne anunţă că nu e de acord cu creşterea TVA, că doreşte impozitarea pensiilor şi alte mirabile măsuri economice.

Ba a mai fixat şi un termen limită Guvernului. Nu e treaba sa, dar se află în treabă. Ca să nu rămână mai prejos, cel de-al patrulea premier Boc o ia şi dumnealui peste ape, se repede la o lopată şi umple sacii, ba chiar s-ar încumeta să-i ia în spate şi să stopeze urgia. Domnia sa pare să fi uitat că acum nu suntem în campania electorală - episodul coasa! -, ci într-o situaţie de reală urgenţă şi nu de spinarea sa ar avea nevoie oamenii în suferinţă ci, eventual, de mintea dumisale. Minte care ar trebui să-l îndemne să afle de ce au rezistat aşa de prost lucrările comise după inundaţiile din 2008 şi cine anume a deturnat vreo zece milioane de euro de la lucrări hidrotehnice la confecţionarea sălilor de sport. Întrebări grele - în primul caz, ar nimeri peste firmele clientelare, care rămân clientelare oricine ar fi la putere, aşa viteză la schimbat stăpânii au, în al doilea, ar descoperi că deturnarea e operă proprie!

În schimb, dna Elena Udrea, când nu îmbracă costume populare, de parcă e la parada modei, nu la catastrofă, împarte pantofi cu toc de 12 cm doamnelor sinistrate! Or fi ele sinistrate, dar sunt în primul rând doamne şi nu poartă gumari nici la inundaţii! Parcă suntem în „Twin Peeks" - nimic nu este ce pare a fi, nimeni nu face ce trebuie să facă, demnitarii şi executanţii n-au habar de fişele posturilor! La televiziunile în goană după rating, se amestecă în aceeaşi ciorbă măsurile anticriză, inundaţiile, căderea leului, jignirea adversarilor şi teledonurile umanitare, cu participarea la fel de amestecată a politrucilor, sindicaliştilor, afaceriştilor, habarnamiştilor şi a băgătorilor de seamă. În context, dl Blaga, cu declaraţiile dumisale scurte şi precise, pare un fel de campion al competenţei şi decenţei reunite. Dar pare, vorba romanului pentru copii, şi cam „singur pe lume".

Şi, totuşi, lucrurile ar trebui să fie clare şi simple. Există o strategie a UE, în care ne odihnim de vreo cinci ani!, care prevede diguri în localităţi şi poldere, locuri de împrăştiere a apei, în afara acestora. Nu e invenţia UE, de altfel, polonezii o aplică din interbelic, de când au regularizat Vistula şi alte ape. A intrat, totuşi, apa în Varşovia şi Cracovia cu ocazia recentelor inundaţii?

Da, dar asta s-a întâmplat nu direct în oraş, ci ocolitor, dinspre câmpuri, iar acolo ploile n-au contenit circa trei luni, ceea ce n-a fost, totuşi, cazul nostru. Faptul că nu se face nimic în direcţia aplicării strategiei UE mă face să cred că nouă, de fapt, ne place spectacolul aproape anual al inundaţiilor, spectacol la care participăm cu toţii, preşedinte, guvernanţi, lideri de partide, comentatori, umanişti cu sufletul şi aiuriţi cu mintea. Atunci, ce ne mai plângem?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite