Dacă preşedintele nu minte?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dar dacă preşedintele se ţine de cuvânt şi nu se implică de partea PDL în alegerile de anul viitor? Cred că vom avea o Convenţie extraordinară imediat după alegerile locale…

La câteva zile după Convenţia Naţională a PDL, în cadrul căreia a dat un frumos spectacol de lacrimi, lumini şi umbre, într-o primă discuţie televizată la care a participat, dl preşedinte a făcut o afirmaţie ce a provocat frisoane de nelinişte în rândurile pedeliştilor şi sentimente de stupoare şi neîncredere printre jurnaliştii politici, comentatori, analişti şi, de bună seamă, şi printre politicienii din opoziţie. Dl Băsescu a afirmat că la feluritele alegeri de anul viitor, partidul dumisale de suflet trebuie să se bazeze pe propriile forţe, şi nu pe sprijinul prezidenţial. În ce priveşte opoziţia, termenul cel mai utilizat a fost cel de minciună, care de altfel n-a fost ocolit nici de adversarii din presă ai preşedintelui. Şi pe bună dreptate - dacă toţi politicienii români mint, fiecare după puterile sale, trebuie să recunoaştem că dl preşedinte, atunci când o face, o face cu mult talent şi putere de convingere. Uneori ai senzaţia că minciuna este crezută mai întâi de însuşi emiţătorul acesteia! Adevărul este că, dacă am aplica „testul Pinocchio" politrucilor români, pe cei mai mulţi i-am zări la câteva secunde după apariţia vârfului nasului, în vreme ce, în cazul preşedintelui, am avea de aşteptat vreo câteva minute bune!

De ce a făcut această afirmaţie preşedintele după ce jocurile la congres au ieşit după dorinţele şi aranjamentele dumisale? De ce pare să-şi lase partidul din braţe după trei intervenţii decisive - una chiar în lacrimi şi în discursul de la Convenţie! - în favoarea dlui Boc şi împotriva dlui Blaga? Vrea Domnia Sa să-şi „biciuiască" partidul? Vrea să ne arate că este capabil să respecte Constituţia şi să se situeze în afara bătăliei dintre partide? Sau, pur şi simplu, a dorit numai să se asigure că dl Boc are o „foncţie" pe un anume termen şi poate să-l schimbe din poziţia de premier în favoarea tehnocratului despre care se vorbeşte de luni întregi şi care ar sta cu bagajele deja făcute la Washington? Nu ştiu, şi adevărul este că nu cunosc multe persoane capabile să descifreze sinuozităţile şi chiar misterele gândirii prezidenţiale.

Propun însă altceva. Propun să acceptăm că preşedintele nu minte de data aceasta şi chiar nu mai doreşte să funcţioneze drept locomotivă - chiar cu un motor mai slab decât în 2004 şi 2008 - pentru partidul pe care l-a zămislit plecând de la trunchiul PD, căruia i-a adăugat ciozvârte smulse din PNL şi de oriunde a găsit ceva demn, în opinia dumisale, de reciclat. Ce se va întâmpla? În niciun caz ceva bun pentru partidul de guvernământ. Rezultatele bune ale alegerilor din 2004 dar, mai ales, din 2008, când a candidat de unul singur, se datorează în mod esenţial singurilor doi lideri puternici pe care i-a produs acest partid - „locomotiva" Băsescu şi „buldogul" Blaga, cel care de la pupitrul secretariatului-general mobiliza, la nevoie chiar biciuia, organizaţiile teritoriale. „Buldogul" a refuzat orice funcţie de conducere, deşi i s-a propus o vice-preşedinţie în negocieri, iar „locomotiva" ameninţă să se retragă la depoul de la Cotroceni. Mai ştim o vorbă veche care spune: „câinele care latră nu muşcă" şi se vede cu ochiul liber că „buldogul" este un câine foarte tăcut! Dacă muşcă?

Nu ştiu de ce am senzaţia că, imediat după alegerile locale, PDL va organiza o Convenţie extraordinară pentru a-şi schimba conducerea înaintea alegerilor generale. N-ar fi prima experienţă de acest gen. De la „Petre eşti cel mai bun" până la ocuparea PD-ului de către dl Băsescu n-a trecut nici măcar un an!. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite