Cine face ca pedeliştii ca ei să păţească!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un articol de la începutul campaniei electorale, estimam că, într-un singur tur, nouă din zece primari îşi vor păstra fără probleme postul.

Când scriu acest articol, având acces doar la exit-poll-uri şi la rezultate parţiale, constat că previziunea mea nu s-a verificat în întregime, „doar" în jur de opt din zece primari au rămas în funcţie după alegerile de duminică. Unde am greşit - nu mult, e drept, dar o eroare de estimare există -, ce anume n-am luat în calcul? La prima vedere, faptul că nu mi-am imaginat că PDL este chiar atât de tare antipatizat şi că votul va căpăta o puternică dimensiune politică, alegătorii comportându-se ca la nişte alegeri parlamentare, deşi era vorba despre alegerea reprezentanţilor locali! Este interesant cum modificarea produsă de PDL în legea alegerilor locale, în încercarea disperată de a-şi păstra importantul corpus de primari, consilieri locali şi judeţeni şi preşedinţi de consilii judeţene, s-a întors împotriva „făptuitorului". Nici ideea de a înlocui numele partidului, culoarea şi semnul electoral consacrat în jumătate din judeţele ţării nu s-a dovedit genială - o parte a alegătorilor a văzut în asta o „şmecherie", ceea ce a şi fost!, iar o altă parte a fost derutată de această schimbare, inclusiv din interiorul electoratului fidel. Dacă mă întrebau, îi sfătuiam să nu facă asta - PAC a fost victima acestei proceduri la alegerile din 1996 când, după rezultate notabile la locale, n-a reuşit să intre în Parlament.

Pe ansamblu, se pare că USL a luat aproape două treimi din voturile exprimate, PDL în jur de 15% şi, îngrijorător, cam 10% par să fi fost atrase de PP-DD! Dacă votul a fost clar politic, ar trebui să putem socoti rezultatele de duminică, după ce vor fi definitivate, drept un fel de barometru pentru alegerile parlamentare din noiembrie, care chiar sunt politice. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum pot să pară la prima vedere. Mai întâi, pentru că votul de duminică a fost în proporţie covârşitoare un vot împotriva PDL, nu unul sosit dintr-o pasiune fulgerătoare a electoratului pentru USL. Chiar şi în localităţi în care cei dintâi au avut primari performanţi, ei au căzut victime ale votului anti-partid. În al doilea rând, pentru că mai este peste jumătate de an până la alegerile din noiembrie şi PDL ar avea timp, teoretic, dacă-şi revine din pumni, să facă schimbările pe care ar fi trebuit să le facă încă de la căderea ultimului guvern Boc - un congres pentru schimbarea conducerii, retragerea din prim-plan a prigoanelor (proastă inspiraţie candidatura pliciului la Capitală!), a oltenilor şi a altor politruci de tristă prezenţă, transferarea dnei Udrea la Dior sau Gucci, trimiterea în concediu politic a dlui Boc - partidul nu poate fi condus acum din avion! -, distanţarea vizibilă de pulpana prezidenţială, care nu mai ţine nici de ploaie, nici de soare...

În sfârşit, nu putem socoti alegerile de duminică drept un indicator perfect pentru alegerile din noiembrie şi din motivul că USL, căruia venirea neaşteptată la guvernare pare să-i fi luat oleacă minţile, tocmai este pe cale să facă o greşeală perfect simetrică în ceea ce priveşte legea alegerilor parlamentare. În ciuda a ceea ce şi-au imaginat liderii uslaşi, aşa cum legea modificată a localelor s-a îndreptat împotriva „făptuitorilor", legea alegerilor în colegii uninominale într-un singur tur de scrutin are toate şansele să funcţioneze ca un bumerang contra „făptuitorilor" de acum! Este previzibilă victoria relativă a USL în noiembrie, dar nu foarte probabilă o victorie care să-i asigure o majoritate decisivă. În ciuda aparenţelor, USL nu este singurul avantajat de acest sistem, foarte avantajaţi vor fi şi independenţii sau falşii independenţi, care au destui bani să investească în campania pentru un singur tur. Aş putea pune mâna în foc că, dacă rămâne acest sistem, vom avea un Parlament destul de pitoresc, cu alde Vadim, Becali, Prigoană, Dan Diaconescu, Oajdea - care a obţinut al doilea loc la Iaşi, conform estimărilor de acum! - şi puzderie de vipuri şi vipiţe din lumea sportului, a „muzicii" etc. care îşi vor negocia la sânge cu majoritatea uslaşă fiecare vot. Sau, desigur, USL ar putea fi victima şantajelor din partea UDMR şi a parlamentarilor minorităţilor. Oricare altă variantă de vot, de la cel „de listă" la uninominalul în două tururi, ar garanta un succes mai important al actualilor guvernamentali, dar e treaba lor cum îşi aştern. În fond, cum a dovedit schimbarea legii alegerilor locale, niciodată nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte!

De bună seamă, n-ar avea sens să evoc singurul sistem electoral care, înainte de a avantaja un partid sau altul, ne-ar avantaja pe noi, alegătorii - votul preferenţial de listă. Deşi e evocat periodic de politologi, analişti şi comentatori, partidele noastre fug de acesta ca dracul de tămâie. E şi normal - cum naiba să muţi decizia din mâinile şefilor de partide, era să scriu de haite, în mâinile alegătorilor...

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din aprilie 2010 susţine o rubrică săptămânală de comentariu politic în „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite