Cinci guverne Boc, incompetenţă şi inadecvare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce am avut nevoie de cinci probe succesive de incompetenţă numai preşedintele ştie şi va trebui cândva să ne dea un răspuns competent!

Încheiem anul sub cel de-al cincilea Guvern Boc. De ce am avut nevoie de cinci probe succesive de incompetenţă numai preşedintele ştie şi va trebui cândva să ne dea un răspuns - unul competent! În opinia mea - deloc singulară, de altfel - dl Boc putea fi trimis înapoi la Cluj încă de pe la jumătatea primului guvern, dar n-a fost să fie, aşa că l-am suportat stoic vreme de încă patru. Şi numai bunul Dumnezeu ştie cât vom mai avea de îndurat. În fapt, de la izbucnirea crizei încoace, dl Boc ne‑a tot arătat ce ştie să facă şi ştie două lucruri: să împrumute în draci şi să taie veniturile, ambele cu o pasiune demnă de o cauză mai bună. În momentul de faţă, datoria acumulată de Guvernul României de la FMI/ Banca Mondială/ UE depăşeşte de vreo patru ori datoria pentru care Ceauşescu ne-a înfometat, şi ţinut în frig, şi alte privaţiuni în ultimul deceniu comunist, din dorinţa dementă de a o plăti înainte de termen. Când mă gândesc ce va rămâne pe spatele nepoţilor noştri şi al nepoţilor acestora, mă trec frisoanele. Mai ales că procesul de împrumutare va continua într-o veselie cam nesănătoasă şi la anul, iar vreun semn că bravul Guvern Boc are în minte şi vreo soluţie de redresare a economiei, de relansare a creşterii economice nu se arată.

Însă Guvernul Boc nu e doar o culme, credeam că de neatins, a incompetenţei, este şi un fel de monument de inadecvare - în raport cu Constituţia, cu celelalte legi, cu momentele. Să reduci veniturile salariale ale profesorilor pentru concediul de vară cu 25%, când legea prevede că acestea se stabilesc ca o medie o salariilor din timpul anului şcolar, nu mi se pare o probă de genialitate. Acum, Guvernul pierde proces după proces, e nevoit să dea banii înapoi, dar îi reprogramează peste vreo doi ani! A încălcat o dată legea, o mai încalcă o dată, că şi-a făcut mâna la ilegalităţi, probabil. Cum nu e o probă de genialitate nici să loveşti în veniturile mamelor şi copiilor prima dată de 1 Iunie, totuşi ziua internaţională a celor din urmă, nici să recidivezi taman în luna cadourilor. Faptul că acum nu reuşeşte să se decidă între cele cinci „soluţii" - iată, dna Udrea a pomenit-o duminică şi pe a şasea! - nu contează, oricare dintre acestea va fi aleasă, va lovi în interesele mamelor şi, mai ales, în cele ale copiilor. Şi asta într-o ţară în suferinţă demografică şi cu un proces de emigrare fără precedent în istoria acesteia.

Parcă nu e destul că lasă urmaşilor noştri, ba chiar şi urmaşilor acestora, o datorie insuportabilă, dar se străduieşte şi ca aceştia să fie cât mai puţini, probabil ca să simtă mai abitir dificultatea plăţilor asumate de un guvern incapabil. Că altă explicaţie nu reuşesc să găsesc pentru aceste adevărate alchimii ale politicii guvernamentale.
În două săptămâni încep Sărbătorile, probabil cele mai triste din ultimul deceniu, iar în trei se încheie acest an, cel mai nenorocit din aceeaşi perioadă. Cum vom trece în noul an cu acelaşi, al cincilea, Guvern Boc, îmi vine foarte greu să întrevăd vreun motiv de optimism. Poate doar dacă reuşim să ne autonomizăm atât de mult încât să putem pune între paranteze incompetenţa politrucilor noştri de toate culorile. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite