Ce fel de sistem de vot?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea legii alegerilor locale, departe de a conduce la un scor excepţional al PDL, i-a provocat acestuia o înfrângere categorică.

Constatasem săptămâna trecută că modificarea legii alegerilor locale, departe de a conduce la un scor excepţional al PDL, i-a provocat acestuia o înfrângere categorică. De unde se vede că niciodată nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte, adică pentru USL, ba chiar şi pentru PP-DD şi UNPR! Acum, USL riscă să păţească acelaşi lucru cu opţiunea sa pentru votul uninominal într-un singur tur de scrutin. Trecând peste nivelul foarte redus de reprezentativitate pe care acest sistem îl asigură, acţiunea electorală a USL riscă să nu-şi atingă nici măcar scopul declarat - „distrugerea PDL". Oricum, democratic este să doreşti să-ţi învingi adversarul, nu să-l aneantizezi. Dar nici măcar ţinta egoistă propusă nu e tangibilă. Mai întâi, pentru că PDL nu e atât de slab încât o parte a candidaţilor săi să nu câştige un număr de colegii. Victoria dlui Boc la Cluj arată că fostul partid guvernamental n-a pierdut alegerile neapărat din pricina măsurilor de austeritate, cât a imaginii sale de partid arogant, care nu discută, ci dispune - prin ordonanţe de urgenţă, asumări de răspundere etc. Nu discuta cu opoziţia politică, nu discuta cu sindicatele, cu cetăţenii, cu societatea civilă nu discuta cu nimeni. Dacă mai adăugăm şi imaginea de grupare clientelară şi cleptocrată, care a reuşit s-o depăşească pe cea a PSD-ului de pe vremuri, ceea ce n-a fost uşor!, nu trebuie să ne mire eşecul recent. Ce n-au luat actualii guvernanţi în calcul când au propus actuala lege electorală este că PDL pare să se trezească din pumni, a început debarasarea de „stricătorii de imagine" şi pare să se orienteze spre o conducere mai eficientă.

O altă consecinţă a sistemului de vot propus este accentuarea procesului de pulverizare a partidelor - care oricum ­n-au ajuns să fie chiar partide, ci găşti clientelare, dacă nu mafiote. Votul uninominal într-un singur tur va umple Parlamentul de tot felul de inşi, din partide sau de aiurea, de o calitate îndoielnică, dar cu destui bani să facă faţă unei luni de campanie intensă. Nu mai fac lista ororilor, că şi-o poate imagina fiecare. Dacă s-ar opta pentru votul uninominal în două tururi, reprezentativitatea ar creşte cu siguranţă, dar pulverizarea n-ar fi împiedicată. În colegiile în care un candidat ar obţine peste 50% din voturi, ar ieşi câştigător, în celelalte, s-ar organiza al doilea tur pentru candidaţii clasaţi pe primele două locuri. Nu e un sistem rău - în Franţa tocmai a condus la o majoritate confortabilă - , dar nu e pentru democraţiile incipiente, cum e a noastră. Nu cred că m-ar putea convinge cineva că am trăi într-o democraţie consolidată.

Votul de listă are avantajul că întăreşte partidele - ceea ce la noi nu s-a petrecut deocamdată! Prevederile privind pragul electoral şi garanţia că un partid poate depune candidaturi măcar în jumătate din circumscripţiile electorale din ţară a împiedicat însă pulverizarea excesivă a câmpului electoral. Faptul că listele sunt aprobate de conducerile partidelor, de la centru, a creat dependenţa candidaţilor/aleşilor de respectivele conduceri şi libertatea deplină a acestora faţă de cei care i-au trimis în Parlament. Există însă un sistem care încearcă să elimine dezavantajele celor două sisteme pure şi să adune avantajele acestora - scrutinul preferenţial de listă. În acest caz, sistemele propun nişte liste de candidaţi, însă alegerea candidaţilor preferaţi de pe liste aparţine alegătorilor. Nu contează în ce ordine - alfabetică, aleatorie, cu sens de orientare a opţiunilor etc. - au fost puşi candidaţii pe listă de şefii partidelor, alegerea efectivă aparţine electoratului. Scurt spus, alegătorii aleg mai întâi lista partidului favorit, după care ei stabilesc ordinea acestora în funcţie de preferinţele fiecăruia. Ordinea finală este stabilită de scorul fiecărui candidat în parte. Nu e exclus ca preferatul liderilor de partid să iasă ultimul în preferinţele electoratului. În ce mă priveşte, un asemenea sistem ar putea să mă motiveze să revin la vot. Cum un efect similar l-ar produce revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin!

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din aprilie 2012, susţine o rubrică săptămânală de comentariu politic în „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite