Ce fel de guvern de criză?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un guvern tehnic este, în acelaşi timp, şi foarte necesar şi aproape imposibil.

A procedat excelent dl Laurenţiu Ungureanu reluând chestiunea tipului de guvernare de care am avea nevoie pe aceste vremuri de criză accentuată şi prelungită. De altfel, domnia sa a fost un foarte bun receptor al preocupărilor agenţilor publici şi al publicului în ansamblul său. Punctele de vedere exprimate recent variază de la scepticismul dlui Cioroianu, care socoteşte guvernul de experţi „o fantasmă a românilor" la exclusivismul dlui Bogdan Hossu, care consideră un asemenea guvern, acum, „singura soluţie". În ciuda distanţei de 180 de grade dintre aceste două poziţii, eu cred că se potriveşte o judecată solomonică, cred că amândoi preopinenţii au dreptate. Da, ideea unui guvern de tehnicieni pare să fie o fantasmă ce reapare în mintea românilor de câte ori lucrurile merg prost, dar nu trebuie să uităm două lucruri - fantasmele nu apar din senin, ele au întotdeauna o motivaţie şi, cu cât fantasmele sunt mai extinse în corpul social şi mai sistematizate, cu atât ele acţionează mai mult ca nişte „realităţi". Este ceea ce pare să fi sesizat dl Hossu.

Toate sondajele din ultima vreme, starea de spirit a populaţiei, vocile manifeste ale opiniei publice dovedesc clar dezamăgirea profundă faţă de clasa politică. Faţă de acea parte a ei care se află la guvernare şi care nu probează că ar avea vreo soluţie pentru ieşirea din criză şi relansarea economică - până acum, în afară de reducerea veniturilor, creşterea taxelor şi escaladarea împovărătoare a îndatorării n-a fost în stare să ne arate nimic altceva. Dar şi neîncrederea în opoziţie - nu tot ceea ce pare să piardă electoral PDL apare la activul PSD şi PNL, o mare parte din voturile pierdute de cel dintâi fiind preluate de PRM, în revenire!, şi de partidul poporului otevist! Probabil, în condiţii de alegeri reale ultimele două partide nu ar înregistra chiar scorurile din sondaje, dar ele sunt semnificative pentru starea de spirit a populaţiei în cel de-al doilea an de criză. Şi lucrurile nu sunt inexplicabile, dacă observăm că lipsa de soluţii a guvernului este compensată de soluţiile nebuloase ale PNL şi de cele fumiste, cum ar fi impozitarea progresivă pe vreme de criză, ale PSD. Deocamdată, singurele soluţii care pot fi luate în discuţie au venit din afara partidelor - mă refer la cele propuse de dl Varujan Pambuccian. Reducerea drastică a cotei unice cuplată cu creşterea TVA pot contribui la o creştere sănătoasă a consumului şi la relansarea spectaculoasă a investiţiilor. Guvernul s-a priceput la creşterea TVA şi la născocirea de noi impozite, nu şi la reducerea cotei unice!

Cum partidele nu ne oferă nimic în materie de soluţii, un guvern tehnocrat pare ademenitor. Dar este şi posibil? Teoretic da, practic ar trebui să fi satisfăcute atâtea condiţii de natură politică încât pare nu fantasmă, ci de-a dreptul o himeră. Ar trebui ca partidele să nu fie interesate, aproape exclusiv, de păstrarea puterii sau răsturnarea adversarilor de la putere, ci şi de soluţiile viabile de ieşire din criză. Sprijinirea comună a unui guvern tehnic, cu mandat, ieşirea din criză şi organizarea alegerilor la termen ar fi de altfel în folosul lor, le-ar da un răgaz pentru reconstrucţie, acum, nefiind chiar partide! Ar mai trebui ca preşedintele să nu fie fixat pe premierul şi partidul de suflet, ci să încerce o situare deasupra partidelor. Se poate? Nu cred.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite