Anticomunism cu basma roşie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să participe oficial la decernarea Nobelului  pentru Pace, România a aşteptat «instrucţiuni» de la «prietenii chinezi».

Când dl Băsescu şi-a declarat admiraţia pentru Nicolae Ceauşescu, am crezut că nu aud bine. Am verificat şi am constatat că nu am probleme grave cu auzul. M-am uitat apoi pe declaraţia transcrisă în presă şi am văzut că admiraţia dumisale se limitează la primii zece ani de domnie ai acestuia. Am numărat pe degete, ca să nu greşesc, Doamne iartă!, socoteala, am mai numărat încă o dată, şi mi-a ieşit 1975, dacă luăm punct de reper 1965, an în care, după moartea lui Gheorghiu-Dej, Ceauşescu a ajuns secretar general al PCR, funcţia cea mai importantă a regimului comunist. Ei, bine, din 1965 şi până în 1975, Ceauşescu a avut vreme nu doar să condamne „excesele" regimului Dej, să declanşeze „mica liberalizare" comunistă şi să condamne ocuparea Cehoslovaciei de către URSS şi alte patru „state frăţeşti", ci şi să anuleze toate aceste acte de umanizare a comunismului. În iulie 1971, la întoarcerea din satrapiile comuniste orientale, China şi Coreea de Nord, a declanşat „mica revoluţie culturală", în martie 1974, a instaurat „sceptrul republican", după formula ironică a lui Salvador Dali din telegrama de felicitare, făcând astfel ultimul pas în consolidarea puterii personale, între cele două date, punând în operă o puzderie de alte măsuri menite să anuleze rămăşiţele „micii liberalizări".

Mă gândeam, totuşi, să socotesc replica respectivă o simplă scăpare, nu o probă a ne-lepădării autentice de comunism. Din păcate, între timp, regimul Băsescu a recidivat. Din fericire, nu până la capăt! Mă refer la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace pe 2010 disidentului chinez Liu Xiabao. În prima fază, conform declaraţiei ministrului de Externe, dl Teodor Baconski, România urma să nu participe prin ambasadorul la Oslo, ci „vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii". Poate portarul? Din ce motiv? Să-l ascultăm pe şeful diplomaţiei: „Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi. Nu am vrea să intervenim în marea lor societate în vreun fel sau altul". Prietenii chinezi înseamnă regimul comunist de la Beijing, care nu l-a eliberat pe disident nici măcar pentru ceremonia decernării Premiului Nobel, nici n-a permis vreunui membru al familiei să-l reprezinte. Nici o ţară membră UE şi/sau NATO n-a avut asemenea reţineri şi ezitări. Pe de altă parte, cum politica externă e apanajul preşedinţiei, mă îndoiesc că dl Baconski a făcut asemenea declaraţii laşe fără a se consulta cu dl Băsescu, iar dacă le-a făcut, nu înţeleg cum de mai este în fruntea diplomaţiei noastre. Faptul că, joi, în preziua evenimentului, România şi-a schimbat poziţia nu mai ajută la mare lucru. Între timp, ştirea a făcut ocolul planetei, toată lumea ştie poziţia iniţială. Întrebat în legătură cu poziţia statelor ezitante, directorul Institutului Nobel răspundea că aceste ţări „aşteaptă încă instrucţiuni"! De la cine? Probabil, de la „prietenii chinezi"!

Interesant este altceva. După declaraţiile dlui Baconski n-am auzit vreun vajnic anticomunist din echipa de sunete prezidenţială protestând în vreun fel. Probabil, aşteptau şi dumnealor instrucţiuni. Sau, poate, cum puternicul lor anticomunism a început să se manifeste după helicopterizarea lui Ceauşescu şi prăbuşirea comunismului băştinaş, aşteptau, aşteaptă încă să se helicopterizeze şi „prietenii chinezi", să se prăbuşească şi regimul comunist din China!  Numai să nu ne facem cu toţii oale şi ulcele până atunci!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite