ARC merge mai departe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, ARC s-a adresat direct partidelor cu propunerile din Cartea Albă a bunei guvernări, cerându-le să participe la definitivarea acesteia şi, apoi, s-o semneze. Aştept cu nerăbdare reacţia acestora!

În ciuda relativului scepticism cu care a fost primită iniţiativa sa privind un acord asupra „Cartei Albe a bunei guvernări", Asociaţia pentru o Românie Curată a făcut un pas mai departe. A definitivat propunerile primite de la cetăţeni, în număr de 34, le-a sistematizat acum în numai trei categorii - propuneri legate de organizarea, finanţarea şi funcţionarea partidelor; măsurile administrative privind buna guvernare; măsurile legislative referitoare la buna guvernare - , care alcătuiesc Cartea Albă, pe care au trimis-o celor cinci partide parlamentare, însoţită de o scrisoare către preşedinţii respectivelor partide. Totul, comunicatul ARC, proiectul Cărţii Albe, scrisoarea către preşedinţii partidelor - Emil Boc, Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor -, este la vedere, pe site-ul asociaţiei, romaniacurata.ro, ceea ce e o bine-venită probă de transparenţă. Faptul că dl Boc tocmai şi-a depus mandatul nu-l descalifică în postura de negociator, dat fiind că a rămas preşedinte al PDL. În momentul de faţă, iniţiativa ARC nu mai este una de laborator, nici măcar experimentală în sens mai larg, ci a căpătat statutul unei propuneri concrete privind regulile bunei guvernări făcute de societatea civilă factorilor politici.

Sigur, putem discuta în continuare despre faptul dacă ARC este reprezentativă pentru societatea civilă de la noi şi pentru societatea noastră în general, dar ar fi inutilă pierderea de vreme, menită să blocheze o iniţiativă care ar putea totuşi conduce la o anumită purificare a clasei politice, la organizarea partidelor ca instituţii, nu ca structuri clientelare, cvasi-mafiote, cum sunt acum, la o activitate politică mai decentă şi mai eficientă. De altfel, cred că ARC, în măsura în care a grupat 18 organizaţii civice, cu scopuri generale diferite, în vederea unui obiectiv comun, este reprezentativă. De altfel, organizaţia colectează în continuare noi semnatari, fie alte ong-uri, fie cetăţeni. Cum reprezentativi sunt şi manifestanţii din stradă, oricât de puţini ar fi rămas pe vreme de ger. Ceea ce contează cu adevărat este partea activă a unei societăţi.

ARC a lansat propunerea pactului către partidele politice, acum, mingea este în terenul acestora. Mărturisesc că aştept cu nerăbdare răspunsul lor. În mod normal, nu prea au cale de ieşire în afara semnării acordului. Nu doar pentru că toate partidele politice se află acum într-o poziţie dificilă - mişcările de stradă nu au contestat şi nu contestă doar puterea, ci întreaga clasă politică -, dar şi din motive care ţin de structura documentului propus! Cartea Albă reuneşte propuneri sosite de la cetăţeni care nu pot fi respinse de niciun partid care se declară „curat" şi dedicat cu adevărat democraţiei. Este, cum s-ar spune, o ofertă „de nerefuzat", fără riscul de a cădea sub anatema publică! Pe deasupra, cum am mai spus, totul este „la vedere" - documentul ca atare, negocierile asupra lui, semnarea sau, dimpotrivă, nesemnarea acestuia. Semnarea nu înseamnă neapărat că partidele se vor ţine de cuvânt, vor fi deci mereu necesare monitorizarea şi avertizarea acestora în cazul derapajelor. Însă un lucru este sigur - nesemnarea ar fi o opţiune ca şi sinucigaşă pentru oricare partid. Vreau să felicit ARC nu doar pentru iniţiativa ca atare şi pentru calitatea documentului sintetizat, ci şi pentru strategie... Cum s-ar spune, ARC „le-a băgat partidelor mortul în casă", dar „le-a băgat şi viul" şi e treaba lor să aleagă.

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din aprilie 2010 susţine o rubrică săptămânală de comentariu politic în „Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite