Ungureanu, în limba maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul nu a contat în ecuaţia de putere PDL-UDMR.

Care ar trebui să fie scopul unei facultăţi de medicină? Să producă doctori competenţi. În România, UMF Târgu-Mureş are cu totul altă întrebuinţare. De pildă, să asigure supravieţuirea guvernării PDL prin păstrarea cu orice preţ a UDMR în coaliţie. PDL şi Guvernul Ungureanu au cedat în mai puţin de 24 de ore şantajului UDMR acceptând să împartă studenţii în funcţie de limba maternă.

Ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru învăţământul superior şi o umilinţă pentru premierul Ungureanu. O ruşine, pentru că politicul a luat o decizie peste autonomia universitară. O ruşine, pentru că se face o separaţie pe criterii etnice din raţiuni pur electorale. O ruşine, pentru că elitele de mâine române şi maghiare vor fi şi mai înstrăinate una de alta, şi mai puţin înclinate să se cunoască reciproc. Colegii de facultate rămân legaţi prin fire invizibile. În aceşti ani de studiu, ajung să se cunoască, să-şi respecte valorile, să se preţuiască. Apoi, lucrurile sunt turnate în formă, nu se mai pot schimba. În loc să comunice, viitorii medici români şi maghiari vor trăi spate în spate şi este foarte probabil că îşi vor împărţi şi bolnavii pe criterii etnice.

Pentru Mihai Răzvan Ungureanu este o umilinţă, personală şi politică. Personală, pentru că, în calitate de profesor universitar, domnul Ungureanu ştie care sunt criteriile necesare asigurării unui învăţământ superior de calitate. Aceste criterii nu sunt îndeplinite la Târgu-Mureş pentru viitoarea linie în limba maghiară, dar ce mai contează profesionalismul când comandamentele de partid cer altceva?

Umilinţă politică, pentru că premierul Ungureanu nu a contat în ecuaţia de putere PDL-UDMR. Premierul a fost forţat să accepte şantajul UDMR servind interesul pe termen foarte scurt al PDL. Iar, pentru ca umilinţa să fie totală, prim-ministrul a mai livrat şi o justificare penibilă. Cică, la UMF Târgu-Mureş, triumful multiculturalismului se traduce şi prin înfiinţarea unei linii de predare în limba engleză! Adică, vezi Doamne, nu a cedat în faţa UDMR, ci a ctitorit o ditamai universitatea cu predare în trei limbi, dintre care una de mare circulaţie internaţională.

Domnul Ungureanu este între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, i se spune că, dacă are performanţe, poate să aspire la o carieră politică glorioasă. Pe de altă parte, nu i se dă niciun fel de libertate de mişcare. Deciziile importante se iau peste capul său, iar atunci când porneşte liber, i se arată imediat capătul lesei.  A spus premierul că va scădea CAS?  Preşedintele Băsescu a decretat că se vor mări salariile, precizând cu ce procent şi de la ce dată.  A vorbit Mihai Răzvan Ungureanu despre piscine?  A  primit imediat corecţii din partea doamnei Elena Udrea. Parcă era mai bine la SIE.

Ion M. Ioniţă
este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite