Ţara, s-o dăm de pomană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai valoroasă resursă a României, terenul agricol, va fi oferită pe degeaba oricui se va arăta interesat.

În timp ce lumea se tăvăleşte ca vrabia-n praf analizând huiduielile de Ziua Unirii şi simţămintele Maricicii Aştefanei, tânăra desemnată să fie partenera de horă a lui Traian Băsescu la sus-numita sărbătoare, Guvernul Boc pregăteşte o nouă lovitură. Şi nu de imagine. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, pune la punct detaliile unei legi care ar urma să-i amendeze pe proprietarii terenurilor agricole nelucrate. Vestea nu a stârnit mari emoţii. Aşa este la noi. Nici recalcularea pensiilor nu a generat vreo mişcare până când n-a sosit acasă talonul tăiat pe jumătate. Apoi să te ţii jale! Abia după intrarea în funcţiune a legii s-a văzut cât de aberant a fost pusă în aplicare şi ce rezultate a adus.

Aşa şi acum. „Ia să-i amendăm tovarăşi pe chiaburii ăştia care are hambaru' plin cu grâu, da' ai dracului nu vrea să mai însămânţeze şi anu' ăsta ca să ţină preţul sus, să ia de la gura poporului!"

Bun, să zicem că îi amendăm. Valeriu Tabără spunea că sunt persoane care cumpără mii de hectare de teren agricol ca să trăiască din subvenţii. O fi. Dar datele Ministerului Agriculturii arată că un milion de ferme care deţin împreună trei milioane de hectare practică agricultura de subzistenţă. Peste 600.000 de mici fermieri au peste 60 de ani. Sunt bătrânii de la sate care trăiesc din ajutorul minim garantat, la care adaugă produsele din ogradă. Evident, aceşti oameni nu au nici banii, nici forţa de muncă pentru a lucra terenul. Oare ce se va întâmpla în momentul în care vor primi amenzile domnului Tabără?

Păi, nu mare lucru. Brusc, sute de mii şi milioane de hectare de teren agricol vor fi scoase la vânzare. Oamenii nu‑şi vor mai permite să fie proprietari. O ofertă atât de mare şi de urgentă, pentru că trebuie să scapi obligatoriu de pământ, va produce inevitabil prăbuşirea completă a preţurilor. Cea mai valoroasă resursă a României, terenul agricol, va fi oferită pe degeaba oricui se va arăta interesat. Ori, capital pentru a lucra atâta teren nu este în România, chiar dacă suprafeţele agricole vor ajunge să fie date pe gratis. Nu mai e un secret pentru nimeni că marile economii ale lumii se pregătesc pentru adevărata criză a lumii moderne care va fi criza alimentară. Cine are cât de cât viziune preţuieşte pământul mai mult decât aurul. Cine nu, îl vinde pe nimic. Africa se cumpără la bucată, la fel terenurile agricole din alte părţi ale Lumii a treia.

Aşa va ajunge şi România. Amenzile domnului Tabără vor acţiona ca un act de expropriere. E greu să gândeşti programe pentru eficientizarea micilor proprietăţi, e şi mai greu să aduci tinerii la sat pentru a face agricultură modernă. Dar e foarte uşor să dai ţara de pomană.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite