România n-are nicio vină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu a ajuns aşa de capul ei, biata de ea, are o administraţie, are un Guvern, are un preşedinte.

„Problema României este că din cauza deficitelor, din cauza lipsei reformelor structurale, nimeni în momentul de faţă nu împrumută România pe termen lung", a spus Traian Băsescu în faţa Parlamentului. Aşa este, cu o singură observaţie. România nu a ajuns aşa de capul ei, o femeie destrăbălată care a mâncat banii de alocaţie ai copiilor şi acum stă cu mâna întinsă la capul podului. Nu. România, biata de ea, are o administraţie, are un Guvern, are un preşedinte. Nu România nu se poate împrumuta pe pieţele de capital, ci Ministerul Finanţelor. Nu România a blocat reformele structurale, ci Guvernul Boc nu a fost în stare să ducă nicio reformă la până la capăt. Uitaţi ce se întâmplă cu legea pensiilor.

Preşedintele a vorbit pe larg despre deficitul sistemului public de pensii, despre necesitatea reformării întregului domeniu. Ce face PDL? Aruncă scena politică într-un nou scandal pe această temă susţinând că negrul e alb. Dacă toată lumea a văzut că votul nu a fost în regulă, iar PDL a recunoscut luni acest lucru, de ce s-a răzgândit marţi şi merge mai departe cu această mistificare? Să presupunem că acuzaţia Robertei Anastase e adevărată şi că PSD a cerut bani pentru a dezerta la votarea legii pensiilor. Face asta mai corectă numărătoarea Robertei Anastase care a văzut în sală o sută de deputaţi în plus faţă de câţi erau în realitate? Asta înseamnă resposabilitatea politică în vremuri de criză despre care vorbea ieri preşedintele?  Să nu uităm că PDL a promis bani propriilor parlamentari pentru a le cumpăra votul la ultima rectificare bugetară. Ceea ce pentru PDL era moral, pentru PSD e şantaj?

Traian Băsescu a insistat vorbind despre solidaritate şi responsabilitate. Şi aici are dreptate. Dar, în acelaşi timp, spaţiul public este tot mai mult cuprins de ură şi de neîncredere. Chiar în discursul de ieri, preşedintele nu s-a putut abţine să nu-i atace direct pe oamenii politici care îi sunt adversari. „Ar fi bine ca, având în vedere titlurile universitare pe care ni le arogăm şi calităţile politice, să ştim măcar ce vorbim când ne adresăm românilor", a trimis Băsescu o torpilă în direcţia lui Dan Voiculescu, fără a-i menţiona numele. Ce legătură au titlurile universitare ale unei persoane cu situaţia ţării?

„Noi toţi, împreună, putem să trecem proba încrederii asigurând stabilitatea socială şi politică în această perioadă", a mai adăugat Băsescu. Dacă preşedintele ar începe prin a se include în primul rând pe el însuşi în acest „noi toţi", atunci s-ar putea vorbi despre reclădirea încrederii. Din păcate, n-au apărut semne în acest sens. Şi România n-are nicio vină. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite