Roberta, moratoriul, România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stă ţara blocată din cauza Robertei? Ar putea să se gândească să demisioneze.

Până la urmă, preşedintele Traian Băsescu a venit în Parlament ca să ceară partidelor responsabilitate pentru soarta ţării. Cu două săptămâni în urmă, când Guvernul Boc îşi angaja entuziast răspunderea pentru Legea educaţiei, nu mai era atâta nevoie de dialog cu Opoziţia. Acum este. Acum, interesul ţării cere adoptarea unor legi extrem de importante, pensiile, salarizarea unică, bugetul, într-o lună şi jumătate. De aceste legi depind acordul cu FMI, credibilitatea externă a României, viitorul ţărişoarei.

Dar cine stă în calea fericitului dialog dintre Putere şi Opoziţie? Roberta Anastase, a cărei plecare de la preşedinţia Camerei a devenit condiţie de netrecut pentru ca PNL şi PSD să se aşeze la masa negocierilor cu PDL. Pentru democrat-liberali a venit timpul să-şi plătească datoriile politice. Cât timp au stat bine, siguri că au o majoritate solidă împreună cu UDMR, UNPR şi cu Minorităţile, nici nu le-a păsat de votul fraudulos prin care a trecut Legea pensiilor. Decizia Curţii Constituţionale pe angajarea răspunderii i-a adus cu picioarele pe pământ. Dintr-odată, majoritatea n-a mai fost un lucru care li se cuvenea de la sine. UDMR ameninţă că pleacă dacă nu trece Legea educaţiei.  Nemulţumiri sunt şi la Minorităţi şi la UNPR. Dar cea mai dificilă situaţie este cea din sânul PDL. Acolo se dau în prezent mari bătălii care nu vor mai putea fi ţinute prea mult timp sub capac.

Emil Boc nu mai are benzină, PDL se află la capătul resurselor ca partid de guvernământ. Pentru preşedintele Băsescu este foarte clar că Executivul nu mai are capacitatea de a promova legile convenite cu FMI. De aici ideea de moratoriu. În sensul său primar, moratoriu înseamnă amânarea plăţii unei datorii. Asta spune şeful statului: votaţi legile şi apoi decontăm datoriile politice, ţara este mai importantă. În principiu, aşa este. Dar simpla enunţare a unui moratoriu nu rezolvă problema. PDL trebuie să arate că este dispus la un compromis. Iar dovada care i se cere este să renunţe la Roberta Anastase.

Sacrificiul poate părea prea mare pentru liderii partidului. Ar da şi un semn de slăbiciune, ceea ce PDL ar accepta cu mare dificultate.

Şi atunci, stă ţara blocată din cauza Robertei? Aşteaptă FMI în zadar la telefon vestea îndeplinirii condiţiilor din acordul cu România?

Soluţia este, nici nu bănuiţi, tocmai la Roberta Anastase. Preşedinta Camerei ar putea să se gândească singură  să demisioneze. Ar salva partidul dintr-o situaţie delicată, ar arăta că nu se agaţă de scaun. Poate că Roberta Anastase, prinsă cu atâtea probleme, nu a luat în calcul această variantă. Bunii săi colegi de partid sau Traian Băsescu ar putea să-i sugereze delicat ce să facă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite