Profeţiile lui Sebastian Lăzăroiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăzăroiu e singur pe piaţă după retragerea doamnelor Vanessa şi Melissa.

Scăderea Opoziţiei în preferinţele electoratului relevată de sondajul IMAS comandat de ziarul „Adevărul" a generat două seturi de reacţii, ambele discutabile.

Pe de o parte, susţinătorii USL au pus sub semnul îndoielii rezultatele sondajului, ceea ce este nerealist şi păgubos. Tendinţa din ultimele luni este de scădere pentru USL, iar rezultatul din decembrie, sub 50%, se înscrie în această evoluţie, nu este un accident sociologic. Nici liderii Opoziţiei luaţi individual nu au reuşit să capitalizeze lipsa de popularitate a preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc. De fapt, aici este marea problemă a USL. În condiţiile în care 90% din români nu au încredere în actuala guvernare şi 80% spun că România merge într-o direcţie greşită, este uimitor cum USL nu se situează acum la 60-70% intenţie de vot. Este o realitate care nu poate fi ascunsă sub preş nici de cei mai înfocaţi suporteri ai USL.

Pe de altă parte, reprezentanţii PDL au început să sară de bucurie, de parcă l-ar fi prins pe Dumnezeu de un picior. Dintr-odată se văd pentru un nou mandat la guvernare, se aşteaptă ca Traian Băsescu să facă iar o magie politică şi chiar dacă vor pierde la urne, să se regăsească în braţele Puterii indiferent cu cine ar trebui să o împartă, de la UNPR la Dan Diaconescu.

Dintre toţi, Sebastian Lăzăroiu, profitând că a rămas cam singur pe scena profeţiilor de calitate după restrângerea de activitate a doamnelor Vanessa şi Melissa, predică apocalipsa pentru USL. După Lăzăroiu, USL va dispărea până la vară şi vom avea un nou guvern PDL-PSD. Este adevărat, până de curând, fostul consilier prezidenţial anunţa întruparea Partidului Albă ca Zăpada care din nimic va face bici şi va şi trosni la alegerile comasate din noiembrie. Iată că frumoasa zace pe mai departe cu mărul în gât, iar piticii fac joc de gleznă în poiană vorbind despre Noua Republică. Dar cine mai ţine minte? Acum ne întoarcem la coaliţia PDL-PSD, cea mai proastă idee politică pe care a pus-o în practică vreodată Traian Băsescu. Scurta guvernare a acestei struţocămile, bazată doar pe lăcomia nemăsurată a baronilor PSD care disperaţi de atâta stat în Opoziţie s-ar fi însurat şi cu Baba Cloanţa, a fost o cacealma de la cap la coadă. O cacealma la fel de mare este şi anunţarea spargerii USL şi a refacerii aberantei alianţe PDL-PSD.

Oricât se arată de entuziaşti PDL-iştii, partidul lor este într-o situaţie imposibilă electoral. Sigur, au făcut măgăria comasării alegerilor, sigur, vor merge cu pungile cu zahăr, ulei şi făină, sigur, se gândesc la sutele de mii de voturi pe care le aşteaptă prin corespondenţă. Dar lumea s-a săturat până peste cap. PDL va pierde alegerile. Iar singura şansă este să lucreze la ruperea USL. Doar în aceste condiţii, calităţile combinatorii ale lui Traian Băsescu pot intra din nou în acţiune pentru a păstra PDL la guvernare. 

Ion M. Ioniţă este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite