Poporul nu stă în bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţia este una singură, participarea masivă la vot.

Deşi PDL a inaugurat moda statului în bancă pentru ca parlamentarii partidului să nu voteze la moţiunea de cenzură, nu e probabil ca şi poporul să imite această atitudine la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.

Decizia Curţii Constituţionale prin care se cere o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor pentru ca referendumul de demitere a preşedintelui să fie validat şi răspunsul pe care majoritatea USL îl dă acestei hotărâri sunt cruciale pentru viitorul României. Care sunt variantele la care ne putem aştepta?

Prima. Prezenţa la vot depăşeşte 50% plus 1. Atunci, decizia populară va fi clară, fără posibilitate de contestare. Se îndeplinesc toate condiţiile cerute de Curtea Constituţională şi de exigenţele democratice, iar ceea ce va spune poporul prin vot va deveni realitate.

A doua. Nu se întruneşte numărul de votanţi necesar. Aici apar mai multe căi de evoluţie a situaţiei. Dacă marea majoritate a celor prezenţi la urne se pronunţă pentru demitere, va mai putea Traian Băsescu să se instaureze la Cotroceni invocând invalidarea referendumului? Să zicem că încăpăţânarea lui Traian Băsescu îl va face să nu ţină seama de rezultatul referendumului, fie el şi invalidat. Revenirea va însemna radicalizarea oponenţilor săi  care îi vor contesta oră de oră legitimitatea. Tensiunile din societate se vor amplifica, iar, în aceste condiţii, este puţin probabil că Traian Băsescu va putea amâna prea mult momentul demisiei sale din funcţie.

Dacă Traian Băsescu pierde, dar la un scor strâns, atunci are şanse mai mari să rămână la Cotroceni. El va susţine că numărul de alegători care îi cer să plece este prea mic raportat la totalul listelor de vot, aşa încât este îndreptăţit să-şi continue mandatul. Iar dacă Traian Băsescu este câştigător, atunci, iar nu mai avem ce discuta, preşedintele rămâne în funcţie până în 2014. 

Se prea poate ca USL să încerce să meargă pe varianta Ordonanţei de Urgenţă. Ar fi o greşeală politică imensă. Pe de o parte, va căpăta substanţă acuzaţia că guvernarea USL încală legea şi Constituţia. Pe de altă parte, simpatizanţii lui Traian Băsescu se vor radicaliza la rândul lor şi nu vor recunoaşte rezultatul referendumului. Iar reacţiile din străinătate vor fi devastatoare la adresa unui guvern care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale. USL nu va rezista la putere nici 24 de ore, dacă va merge pe un asemenea scenariu.

 Să nu uităm că validitatea referendumului este constatată tot de Curtea Constituţională. Ca urmare, este ilogic să te prezinţi ca Guvern în faţa Curţii, cerând validarea unui referendum organizat în condiţii care nu respectă deciziile aceleiaşi Curţi.

Suntem într-o criză politică cu o singură soluţie. Iar această soluţie este votul popular cu o participare cât mai mare la urne. Doar aşa putem depăşi situaţia complicată în care ne aflăm. Absenteismul nu este o rezolvare, indiferent cine ar ieşi aparent câştigător de la urne. Poporul nu poate sta în bancă, şi nu o va face.

Ion M. Ioniţă este senior editor "Adevărul"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite