Pansamentul Diaconescu şi rezerva Baconschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Boc, demisia e singura soluţie.

Graba cu care Cristian Diaconescu a venit să-l înlocuiască pe Teodor Baconschi la Ministerul de Externe va rămâne singurul moment amuzant al iernii protestelor de la Bucureşti. Domnul Diaconescu a făcut o figură onorabilă pe vremea în care a mai deţinut posturi ministeriale, la Justiţie în guvernul Năstase şi tot la Externe în  efemerul guvern PDL-PSD. Acum, Diaconescu revine într-un post pe care şi-l doreşte de mult, dar într-o conjunctură neprielnică relansării unei cariere ministeriale în echipa lui Emil Boc.

Pus într-o situaţie imposibilă din cauza declaraţiilor neghioabe ale lui Baconschi, premierul Boc s-a gândit să-şi panseze imaginea cu Cristian Diaconescu. Mişcarea nu va avea niciun efect asupra protestelor publice. Oamenii au fost înfuriaţi de Baconschi, dar nu se vor linişti doar pentru că a fost pus Diaconescu la Externe.

În urma întâlnirii Băsescu-Baconschi de la Cotroceni, a devenit clar că preşedintele nu vrea să renunţe la serviciile fostului ministru de Externe. Traian Băsescu ştie că Emil Boc nu va mai fi o soluţie nici pentru şefia guvernului, nici pentru conducerea PDL. Aşa că, având binecuvântarea de la Cotroceni, Teodor Baconschi va rămâne în cărţi la partid, ca soluţie de rezervă. 

Pornit pe calea concesiilor de faţadă, Emil Boc nu face decât să prelungească agonia propriului guvern.  Premierul încearcă acum să joace pe cont propriu, dar are şanse de reuşită extrem de mici. Pe de o parte,  a luat măsuri haotice şi pripite, cum a fost angajamentul că va relua plata indemnizaţiilor către revoluţionari, angajament la care a renunţat în mai puţin de 24 de ore. Pe de altă parte, pe cine va sacrifica Traian Băsescu în momentul în care tensiunile sociale şi cele politice vor deveni periculoase? Emil Boc va fi ţapul ispăşitor ideal şi, după cum se comportă, nu face decât să apropie vertiginos clipa în care preşedintele şi propriul partid se vor despărţi de el.

Pentru Emil Boc, demisia din fruntea guvernului rămâne singura soluţie fezabilă. Dacă vrea să mai salveze ceva din imaginea sa, premierul nu are altă cale decât să renunţe la pansamente şi să ia măsuri decisive. Plecarea sa ar mai calma spiritele din stradă şi ar deschide calea negocierilor pentru formarea unui guvern care să organizeze alegerile anticipate.

În acest moment, nimeni nu poate anticipa cum vor evolua protestele în cazul în care blocajul de pe scena politică se prelungeşte. Cert este că oamenii nu stau în stradă numai pentru că au revendicări sociale sau economice. Piaţa a devenit o scenă politică cu obiective clare. Iar soluţiile nu pot fi decât politice. Emil Boc va pleca singur sau va fi obligat să plece chiar de către cei care până acum l-au susţinut.

Ion M.Ioniţă este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite