Ofertă: patru mii de copii la un ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile anticriză nu au făcut altceva decât să arunce toată povara pe umerii categoriilor cele mai vulnerabile.

Ultima promoţie de toamnă din România vine cu ieftiniri record: aproape patru mii de elevi nu mai primesc ajutoare pentru a putea urma cursurile la liceu. Ministerul Educaţiei acordă şi în acest an acelaşi număr de burse ca anul trecut, aproximativ 125.000. Suma alocată pentru programul „Bani de liceu" a rămas la acelaşi nivel şi, cu toate acestea, cererile a patru mii de elevi de acordare a burselor au fost respinse. Ce s-a întâmplat? Ministerul a constatat că numărul copiilor care solicitau ajutorul a crescut cu patru mii faţă de anul trecut. Şi atunci a scăzut cu un ban plafonul de venituri de la care acordă ajutorul, de la 150 de lei pe membru de familie, la 149,99 de lei. Un singur ban a făcut diferenţa. Ministerul se laudă că reuşeşte să acorde în continuare acelaşi număr de burse. Dacă acelaşi număr de copii primeşte acelaşi ajutor ca şi anul trecut, care este problema?

Statistic, lucrurile nu s-au schimbat. Dar marea problemă este că, într-un singur an, a crescut cu patru mii numărul elevilor de liceu cu venituri de sub 150 de lei pe membru de familie. Este efectul sărăcirii rapide a populaţiei României. Fenomenul a devenit măsurabil, poate fi evaluat precis. Se vede şi cu ochiul liber, la cozile care apar când o firmă de mezeluri  îşi mai face reclamă oferind produse gratis.

Măsurile anticriză luate până acum nu au făcut altceva decât să arunce toată povara pe umerii categoriilor cele mai vulnerabile, copiii, tinerii şi bătrânii. Au urmat rapid salariaţii cu venituri modeste, care fie s-au văzut cu veniturile serios diminuate, fie au rămas fără locuri de muncă. Populiştii de dreapta, care nu sunt cu nimic mai prejos decât cei de stânga, spun că nu mai trebuie să aştepţi nimic de la stat. Cine poate, oase roade. Numai că, oricât de capitalist ai fi, nu poţi să eviţi falimentul, dacă populaţia este atât de săracă încât nu mai poate cumpăra nimic. Iată şi un alt semn al sărăciei necruţătoare care cuprinde categorii tot mai largi de români: pentru prima dată s-a înregistrat scăderea numărului abonaţilor la televiziunile prin cablu. Oamenii nu-şi mai permit nici măcar televizorul. Capitaliştii care deţin aceste companii sunt mai fericiţi cu mai puţini abonaţi?

Traian Băsescu tot repetă că măsurile de austeritate vor duce la creştere economică anul viitor. Nu! Vor opri, cel mult, adâncirea deficitelor. Dar stoparea sărăcirii populaţiei nu se poate face cu o creştere de 1,5% cât se prevede pentru 2011. Nu, domnilor, ieşirea din criză înseamnă locuri de muncă, mai ales pentru păturile sărăcite ale ţării, şi relansarea consumului intern. Nu e populism de stânga. Este dreapta cea mai cea. Altfel, nu vom face decât să amanetăm toată populaţia României pe un ban. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite