Oda sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuşita planului de austeritate nu e motiv de laudă, trebuie doar să mulţumim românilor.

Premierul Emil Boc a început să se laude pe toate canalele că lumea întreagă a ajuns să ne admire şi să ne respecte pentru măsurile dure de austeritate aplicate de Domnia Sa cu atâta succes. E adevărat, mulţi diplomaţi europeni au rămas cu gura căscată anul trecut, când s-au anunţat tăierile de salarii şi de pensii, gândindu-se cu groază că, acasă la ei, lumea i-ar fi alungat cu pietre în urma unor asemenea decizii. Fără îndoială, tăierea cheltuielilor era necesară în condiţiile în care ajunseseră finanţele României, dar a reduce cu un sfert veniturile a peste un milion de persoane nu reprezintă chiar un motiv de admiraţie.

Într-o altă ţară, oamenii s-ar fi întrebat cine este responsabil pentru situaţia în care s-a ajuns. Ar fi văzut că acelaşi premier care promitea solemn creşterea pensiilor şi a salariilor, nu mai puţin de 50% pentru profesori, vine şi taie 25%. „Bine, măi, dacă ai votat măriri indecente de salarii ca să te alegi şi ai contribuit direct la mărirea deficitului bugetar pe care îl reduci acum pe spinarea populaţiei, de ce să mai rămâi prim-ministru?", ar fi spus orice cetăţean din afara României. La noi, ştiindu-i pe toţi politicienii o apă şi un pământ, populaţia a îndurat.

Dar, dacă domnul Boc crede că asta e o mare victorie, unde ar trebui să ajungă respectul şi admiraţia faţă de Polonia, de exemplu? Este tot o ţară fostă comunistă, ca şi România, recent intrată în Uniunea Europeană, cu doar trei ani înaintea noastră. Polonia nu a cunoscut recesiunea economică în toţi aceşti ani de criză şi este o campioană a absorbţiei fondurilor europene. Dar fraţii bulgari? Nici ei nu au avut parte de austeritatea românească şi stau mult mai bine ca noi la cheltuirea banilor de la Bruxelles.

În mod normal, performanţa trebuie premiată, nu inversul ei. Tăierea veniturilor populaţiei prin reduceri salariale, mărirea TVA, concedieri şi inflaţie reprezintă o probă a disperării, o dovadă a lipsei unei minine capacităţi de anticipare a crizei, dar şi de a găsi soluţiile pentru relansarea economică.

Pentru reuşita planului de austeritate nu trebuie să se laude nimeni, trebuie doar să mulţumim românilor pentru puterea de a suporta criza. Preşedintele Traian Băsescu este singurul care a făcut acest lucru. E adevărat, acum câteva luni spunea că poporul e leneş şi nu înţelege, dar este bine că acum recunoaşte că populaţia a fost pusă să plătească pentru tot ce s-a făcut prost în ultimii ani şi nu numai de către Guvernul Boc. Păcat că nu şi-a dus până la capăt ideea instaurării unui nou guvern, al relansării economice.

Iar dacă vorbim despre performanţe şi laude, Uniunea Europeană, disperată că nu luăm miliardele alocate, ne-a redus nivelul de cofinanţare de la 15% la 5%. Este o măsură salutară. Credeţi că, şi cu acest ajutor, vom folosi mai mulţi bani de la UE? 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite