Obsesia suspendării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a ajuns în situaţia pe care şi-a dorit cu orice preţ să o evite.

Traian Băsescu nu s-a putut abţine la discursul urmat învestirii Guvernului Ponta să nu amintească de votul de suspendare dat de Parlament în urmă cu cinci ani. Cariera sa de preşedinte al României a fost definitiv marcată de două date nefaste: 19 aprilie 2007, când 322 de senatori şi de deputaţi s-au pronunţat pentru suspendarea sa din funcţie, şi 6 mai 2010, când şeful statului a anunţat tăierea salariilor cu 25%  şi a pensiilor cu 15%. Ambele evenimente au influenţat profund, în sens negativ, istoria recentă a României.

Suspendarea din 2007, invalidată de referendum, a creat o gravă criză, concretizată într-un război pe viaţă şi pe moarte între Parlament şi preşedintele Traian Băsescu. Pentru Băsescu, „322" a devenit cifra infamiei, iar obiectivul său esenţial din punct de vedere politic a fost să nu mai ajungă niciodată în situaţia de a avea o majoritate ostilă în forul legislativ. De aici, eforturile sale de a limita anvergura Parlamentului prin reducerea numărului aleşilor la 300 şi trecerea la unicameralism. Un al doilea obiectiv important pentru şeful statului l-a reprezentat împiedicarea formării unui Guvern pe care nu-l putea controla în amănunt. Experienţa coabitării cu premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a fost suficientă.

Dacă suspendarea l-a rupt de Parlament, măsurile dure de reducere a veniturilor anunţate pe 6 mai l-au îndepărtat pe preşedinte de populaţie. Oamenii care l-au salvat pe preşedinte la referendumul din 2007 au constatat că Traian Băsescu a decis să-i sacrifice, dar fără a face ceva pentru a aduce o guvernare mai bună. Preşedintele a girat Guvernul Boc, un cabinet vădit incapabil să găsească alte soluţii în afara tăierilor.

În plină criză, populaţia şi-a dat seama că trebuie să suporte aroganţa unui executiv grăbit să închidă spitalele şi şcolile, dar total incompetent să aducă miliardele de euro de la Uniunea Europeană.  Nota de plată o achită acum Traian Băsescu. Preşedintele a ajuns în situaţia pe care a dorit cu orice preţ să o evite. În faţa sa, Victor Ponta a depus jurământul în calitate de prim-ministru. În Parlament, o majoritate de 284 de parlamentari nu i se arată a-i fi prietenoasă. Gândul preşedintelui i-a fugit de la „284" la „322". Acum, popularitatea lui Traian Băsescu este undeva pe la 10%. Un referendum nu l-ar mai salva.

Dar obsesia suspendării este periculoasă şi pentru actuala majoritate. Deşi nu-l iubeşte pe Traian Băsescu, populaţia are cu totul alte aşteptări decât răfuielile politice la nivel înalt. Oamenii au plătit prea mult pentru a mai accepta ca viaţa lor să fie dictată de obsesiile celor care au pretenţia că îi conduc.

Ion M.Ioniţă este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite