O lecţie pentru Băsescu şi PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu Băsescu şi PDL perorau pe la televiziuni cât de bun este uninominalul?

Când îi vezi pe reprezentanţii PDL cum se luptă cu legea votului uninominal, te umflă râsul. Păi, nu asta perorau ei cu doi-trei ani în urmă pe la toate televiziunile? Votul uninominal pur într-un singur tur era marea lor pasiune şi nu mai puteau trăi fără el, că aşa spusese Traian Băsescu. Iată că astăzi situaţia PDL s-a schimbat radical. Partidul a scăzut dramatic în sondaje şi nu se mai află la guvernare. Legea votului uninominal votată de majoritatea USL nu mai este deloc favorabilă pentru PDL. Ca urmare, liderii PDL au acum toate motivele să se dea de ceasul morţii ca să oprească promulgarea legii. Încă odată se dovedeşte valabilă zicala că nu este pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Aşa s-a întâmplat şi cu majorarea mandatului prezidenţial de la patru la cinci ani. Nu Adrian Năstase a fost beneficiarul, ci Traian Băsescu. Acum, Traian Băsescu a luat flamura uninominalului şi a defilat cu ea, pentru ca USL să ajungă să profite de prevederile unui sistem de vot care favorizează net partidul aflat pe prima poziţie în preferinţele electoratului.

Este o lecţie. Politicienii noştri nu au ţinut niciodată la principii, nu au gândit niciodată pe termen lung. S-au ghidat numai după interesul de moment. De fiecare dată când un partid a ajuns la putere, a trăit cu iluzia că va rămâne acolo pe vecie. Din fotoliile de conducere, politicienii au devenit aroganţi, suficienţi şi convinşi că ţara nu mai poate fără competenţa şi inteligenţa Domniilor Lor.

Dar roata se învârteşte. Cei din Opoziţie se instalează la butoane şi cei de la Putere muşcă din ţărâna Opoziţiei. Dar nici unii, nici alţii nu au învăţat nimic din asta.

Democraţia a rezistat în România, nu pentru că partidele principale au fost hotărâte în a o apăra, ci pentru că în toate alegerile de după mai 1990, electoratul nu a dat puterea unei singure formaţiuni. Chiar PSD din vremurile de glorie a avut nevoie de sprijin parlamentar al unor formaţiuni mai
mici pentru a guverna, iar când Opoziţia anti-PSD a câştigat, a făcut-o pe baza unor coaliţii, CDR în 1996 şi Alianţa DA în 2004. În 2008, PDL a avut nevoie de PSD, iar, după 2009, s-a sprijinit pe UDMR, UNPR şi pe Grupul Minorităţilor Naţionale.

Legea votului uninominal majoritar într-un singur tur poate duce la rezultate aberante. USL ar putea obţine o majoritate covârşitoare în Parlament, chiar dacă nu ar avea decât 40-50% din voturi. O mare parte din populaţie
s-ar putea trezi nereprezentată în Parlament. O majoritate de două treimi poate modifica la discreţie Constituţia. Iar preşedintele ar putea fi suspendat în pauza de ţigară.

Ce bine ar fi ca partidele care ajung la Putere să rămână cu ideile pe care le-au câştigat în Opoziţie! Dar n-ai să vezi aşa ceva. Mai devreme sau mai târziu, îi vom auzi pe membrii USL înfierând votul uninominal. S-ar putea dovedi inutil. 

Ion M. Ioniţă este Senior Editor "Adevărul"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite