Mişcarea Legionară? Doamne fereşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajungem după 20 de ani la ideile totalitarismului de dreapta?

În cel mai recent editorial al său din ziarul „Adevărul", Ion Cristoiu pune pe masa dezbaterii publice o idee care nu poate lăsa indiferent pe nimeni: posibilitatea renaşterii Mişcării Legionare, sub o formă sau alta, în România de astăzi. Ion Cristoiu îl citează pe Nicolae Breban, care se arată convins că, inevitabil, fenomenul se va repeta. Judecând la rece, putem găsi câteva elemente care ar duce la o asemenea concluzie.

În primul rând, România se află în plină criză economică. Clasa conducătoare din România a decis să pună întreaga povară a crizei pe seama populaţiei. Se întâmplă la fel în toată lumea, acolo unde se iau măsuri de austeritate. Marile corporaţii financiare sunt atât de puternice încât refuză să accepte pierderile pe care le-au generat. O populaţie sărăcită, tineretul fără locuri de muncă reprezintă terenul ideal unde poate prinde rădăcini o asemenea „Mişcare".

În al doilea rând, societatea românească este într-o profundă criză a valorilor. Politicienii au reuşit să piardă încrederea populaţiei, democraţia este terfelită printr-un comportament bicisnic al liderilor, impostura şi mitocănia au devenit modele de succes.

În al treilea rând, instituţiile statului au fost decredibilizate într-un mod iresponsabil. Autoritatea şi prestigiul statului de drept sunt la pământ. Toată lumea este convinsă că tot ceea ce se întâmplă în această ţară este un rezultat al jocului politic, al intervenţiilor, al comenzilor dictate de bani sau de lupta pentru putere.

În al patrulea rând, românii se simt umiliţi în propria lor ţară, o umilinţă care se repetă şi dincolo de graniţe. A spune că eşti român presupune, de multe ori, asumarea riscului de a fi considerat hoţ, cerşetor sau bandit la drumul mare. Dar, oricât de umiliţi ar fi, oamenii mai au undeva în adâncul fiinţei lor focul mocnit al mândriei şi al demnităţii. Şi chiar al patriotismului. O mişcare politică în stare să trezească asemenea sentimente poate creşte exploziv. În bine sau în rău. România interbelică a cunoscut condiţii similare, iar Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul charismatic care a strâns şi exploatat toate aceste frustrări.

Mişcarea Legionară a fost un partid totalitar. Ţelul Mişcării a fost lichidarea democraţiei şi a drepturilor constituţionale. Visul legionar era dictatura instituită prin crimă. Zelea Codreanu a ucis cu propria mână, iar asasinatul politic a constituit o metodă practicată de legionari. Mai adăugăm antisemitismul la fel de criminal şi obţinem reţeta unui stat fascist în toată regula. Între totalitarismul fascist şi cel comunist nu e o mare diferenţă, de altfel, o parte dintre legionari au fost recuperaţi de comunişti pentru ca, apoi, să sufere în gulagul socialist. Este cumva soluţia pentru România răsturnarea dictaturii comuniste pentru a ajunge, după 20 de ani, la ideile totalitarismului de dreapta? Avem, e adevărat, nevoie de lideri charismatici. Dar care să lucreze pentru democraţie, şi nu împotriva ei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite