Dragostea de UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR nu are decât de câștigat în situația actuală. Tot ceea ce are de făcut este să-și fructifice poziția.

Marko Bela şi-a încheiat cariera de preşedinte UDMR într-un mod pe care cu greu ar fi putut să-l anticipeze cu 18 ani în urmă, când a preluat conducerea Uniunii Maghiare. De la dreapta la stânga, liderii partidelor parlamentare, plus mesagerul preşedintelui Băsescu, toşi s-au întrecut în a elogia Uniunea şi în a-i cere prietenia. Sentimentele de caldă amiciţie, respect şi mulţumire au fost însoţite şi de chestiuni ceva mai concrete. Boc promite continuarea guvernării actuale şi după 2012, Ponta şi Antonescu făgăduiesc Uniunii un viitor luminos, dacă întoarce armele şi renunţă la PDL cât mai repede în acest an.

Deciziile pe care le va lua noul leadership al UDMR vor ţine mai puţin seama de declaraţiile de dragoste. Din 1996, de când a intrat pentru prima oară într-o coaliţie guvernamentală, UDMR s-a convins că are locuri rezervate la Palatul Victoria, cu două condiţii.

Prima, să nu câştige un singur partid majoritatea absolută. A doua, să nu existe o înţelegere de coabitare între două partide mari, cum s-a întâmplat în urma ultimelor alegeri parlamentare, când PDL şi PSD au format majoritatea de 70% la care visa pe atunci preşedintele Traian Băsescu. În ambele cazuri, puterea de negociere a Uniunii ar scădea dramatic, cum s-a văzut în 2008, când ungurii au fost scoşi de la guvernare numai pentru că PSD a considerat că nu mai este nevoie de un al treilea la masa puterii.

Acum, atât PDL, cât şi alianţa PSD-PNL-PC au nevoie în egală măsură de UDMR. Supravieţuirea PDL la putere depinde de votul maghiarilor, indiferent că Boc va rămâne premier sau dacă partidul va încerca varianta unui alt şef de cabinet care să „redea încrederea" în executiv.
Pentru Opoziţie este esenţial să obţină sprijinul UDMR cât mai repede. PDL este la pământ din punct de vedere al popularităţii. Scoaterea sa de la guvernare ar condamna definitiv acest partid care nu ar mai avea nici timpul, nici resursele, nici coeziunea internă pentru a recupera până la alegeri. În schimb, rămas la Palatul Victoria, PDL va fi în continuare un adversar redutabil, foarte greu de învins.

UDMR nu are decât de câştigat în situaţia actuală. Tot ceea ce are de făcut este să-şi fructifice poziţia, să maximizeze profitul politic. De la PDL poate obţine Statutul Minorităţilor, lege pe care partidul lui Boc o aruncase la colţul de gunoi cu ceva vreme în urmă. Pe de altă parte, rămânerea la guvernare nu va însemna o închidere a uşilor din Partea Opoziţiei. Oricum ar lua-o, UDMR este acum cea mai iubită şi dorită formaţiune politică din România, din moment ce toţi ar dori-o aliată la guvernare. O performanţă care răsplăteşte decizia înţeleaptă a Uniunii de a-şi promova interesele pe cale parlamentară rezitând tendinţelor radicale promovate din interior sau din afară, chiar din afara ţării. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite