Născut în USA, ucis în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clanurile sunt structuri pe care te poţi baza în alegeri.

Chauncey Hardy se întoarce acasă într-un sicriu sigilat. În ultimii ani, sute de tineri americani s-au întors astfel în pământul ţării lor. Au venit din Irak şi din Afganistan. Dar Chauncey Hardy nu a fost soldat. El nu a fost trimis de patria lui să lupte, nici în deşertul irakian, nici în  pustiurile muntoase afgane. Singura misiune pe care Chauncey Hardy şi-a asumat-o a fost să câştige 1.500 de dolari pe lună, dintre care 1.000 de dolari să-i trimită acasă mamei sale.

Pentru asta nu trebuia să patruleze pe străzile Bagdadului sau pe cele din Kabul. Trebuia să joace baschet la Giurgiu, în România.

Nu şi-a îndeplinit misiunea. Mama sa nu va mai primi niciodată un cec trimis din Giurgiu şi probabil nu va avea niciodată bani pentru a vedea sala de sport în care fiul ei a marcat ultimele puncte din viaţa lui. Iar Chauncey Hardy nu va fi înmormântat cu onoruri pentru că nu a căzut pe câmpul de luptă, ci a fost ucis într-un banal club sărbătorind o victorie în campionat.

Şi totuşi, Chauncey Hardy poate fi considerat „dispărut în acţiune", „missing in action" aşa cum spun americanii. A nimerit pe frontul invizibil al clanurilor care stăpânesc România. Nu şi-a dorit să aibă de-a face cu aşa ceva şi nici nu a avut cunoştinţă de asemenea realităţi cărora le-a căzut victimă.

Sunt realităţi care dovedesc înfrăţirea tot mai accentuată între politicieni, oameni ai legii şi interlopi. Lumea politică din Giurgiu s-a solidarizat cu lumea clanului „Butoane". Senatorul UNPR Cezar Măgureanu, politician care a mai trecut pe la PNL şi pe la PDL, spune că s-a dus la o petrecere a familiei „Butoane" ca să le facă fală şi cu gândul la voturi, pentru că „vin alegerile".

Iar primarul Giurgiului, liberalul Lucian Iliescu, nu ştie nici el prea multe despre existenţa clanurilor în oraşul lui. Poliţia, nici atât. De altfel, prima supoziţie privind starea lui Chauncey Hardy zăcând inconştient a fost coma alcoolică.

Fuziunea interlopi-stat este cunoscută şi, din când în când, iese la iveală. Anul trecut, la Neamţ, comisarul Şoric, şeful poliţiei judeţene, susţinea degajat că vecinii săi implicaţi într-o reglare de conturi mafiotă sunt oameni onorabili, din moment ce trăiesc din camătă.

Bercea Mondial şi relaţiile sale de cumetrie au făcut şi ele senzaţie.

Dar nu se vede decât vârful aisbergului. Politicienii au nevoie de voturi. Iar clanurile sunt structuri organizate pe care te poţi baza în ziua alegerilor. La o prezenţă scăzută la urne, aşa cum se întâmplă din cauza dezamăgirii electoratului, clanurile te fac câştigător. Primarii şi aleşii din colegiile uninominale au nevoie de aceste trupe. La schimb, asigură protecţia politică.

Este corupţia profundă, din spatele discursurilor anticorupţie.

Întâmplător, un american inocent a căzut victimă unei asemenea realităţi. America a hotărât să ne protejeze cu scutul ei antirachetă. A venit vremea să ne trimită şi agenţi FBI specializaţi în lupta antimafie. Şi-ar proteja, astfel, şi cetăţenii proprii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite