Dezarmaţi în faţa Budapestei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ne dorim un partid extremist maghiar în locul UDMR?

Degeaba se tot agită Vasile Blaga, Roberta Anastase sau Victor Ponta în legătură cu vizita electorală a lui Laszlo Kover în România. Preşedintele Parlamentului de la Budapesta, care s-a făcut remarcat prin declaraţiile jignitoare la adresa Bucureştiului cu ocazia controversatei acţiuni de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, a răspuns sec scrisorii trimise de Anastase şi Blaga: vin într-o vizită privată, aşa că vedeţi-vă de treabă. Atât timp cât domnul Kover are un act de identitate valabil, se duce unde vrea prin România.

Dar, de ce să ne ascundem după deget? Laszlo Kover este vicepreşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar. El a venit în campanie electorală pentru a sprijini acest partid în dauna UDMR. Nu este un secret pentru nimeni că premierul Viktor Orban nu este tocmai un fan al UDMR şi că partidul său, FIDESZ, îi susţine pe adversarii Uniunii în lupta pentru voturile maghiarilor din Ardeal.

Şi nu numai atât. Nu există prânz gratis, nici măcar în campanie electorală. Viktor Orban a promovat legea acordării cetăţeniei maghiare pentru etnicii unguri din afara graniţelor. Ardealul a devenit astfel un important câmp de luptă în politica internă a Ungariei. Dacă Orban a dat cetăţenie, evident că, în schimbul sprijinului său, va cere votul maghiarilor din Transilvania la viitoarele alegeri din Ungaria. Iar acest vot va fi livrat mai degrabă de electoratul PCM, decît de partizanii UDMR.

Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare. Este mai greu de priceput lipsa de soluţii a autorităţilor de la Bucureşti. Cu scrisori de la Anastase şi Blaga şi cu ameninţări de la Victor Ponta, care nu exclude ca Laszlo Kover să fie declarat persona non grata, nu se rezolvă nimic. Ba, ne mai şi expunem unor replici usturătoare.

„Voi nu faceţi la fel când umblaţi după voturi în Republica Moldova?", a venit reacţia de la unguri. Şi ce să zici? Că noi nu procedăm la fel?

Ani de zile, Traian Băsescu a dat apă la moară politicienilor maghiari care au încercat să se constituie într-o alternativă la UDMR. László Tökes a făcut carieră la Parlamentul European şi cu sprijinul nemijlocit al PDL. Poate Traian Băsescu s-a gândit să plătească o poliţă Uniunii Maghiare pentru că a votat suspendarea sa, în 2007. Poate că s-a gândit că manevrează mai bine în politica internă dacă divide electoratul maghiar. Dar rezultatele obţinute sunt de cu totul altă natură. UDMR, o formaţiune care şi-a respectat cuvântul şi a acţionat în limitele regulilor democratice, a căpătat un adversar radical având ca principală promisiune  obţinerea autonomiei etnice în Transilvania. Discursul populist, radical şi naţionalist al liderilor PCM, alimentat şi de la Budapesta, are şanse să prindă mai mult în condiţiile în care UDMR cunoaşte erodarea electorală produsă de guvernarea Boc. România s-a pricopsit cu o mişcare naţionalistă maghiară căreia îi suflă în pânze autoritarismul lui Viktor Orban şi extremismul de tip Jobbik. Chiar asta ne dorim?

Ion M. Ioniţă este senior editor "Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite