De sufletul poporului român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu era mai bine să înceapă măsurile dure cu băieţii deştepţi, nu cu pensionarii?

În timp ce toată lumea luase foc de grija lui Mircea Geoană, că aşa e pe la noi, câinele moare de drum lung şi prostănacii de grija altuia, premierul României, Jeffrey Franks, făcea o declaraţie de o importanţă covârşitoare, explicând jaful care se petrece în frumoasa Românie. „Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi din sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg continuă să plătească.

Implementarea unor reforme profunde la nivelul companiilor de stat este probabil cea mai mare provocare", a glăsuit domnul Franks, prezentând concluziile misiunii de evaluare pe care tocmai a încheiat-o în România. În câteva propoziţii, Jeffrey Franks a explicat românilor de ce sunt săraci, de ce vor fi săraci şi de aici înainte, dacă nu se schimbă nimic. Dincolo de criza mondială, dincolo de Grecia, dincolo de UE, dincolo de sistemul financiar-bancar mondial, dincolo de deficit, de creşterea sau descreşterea economică, o ducem prost pentru că, stimaţi concetăţeni, se fură prea mult! Am tăiat salarii, am redus pensii, am micşorat dramatic nivelul de trai pentru că şmecherii acestei ţări scot miliarde peste miliarde fără să producă nimic.

Traian Băsescu şi Guvernul Boc s-au lăudat pe toate drumurile că au avut curajul politic de a lua măsuri dure, nepopulare. Excelent! Dar nu era mai bine să înceapă, nu cu pensionarii, ci cu băieţii deştepţi? De ce au luat de la săraci şi i-au lăsat pe aceşti „îmbogăţiţi de război" să prospere şi mai mult? A fost mai uşor să umble la indemnizaţia mamelor, decât la megawaţii de la Hidroelectrica! Companiile de stat pierd în fiecare an peste 4% din PIB şi noi ne repezim în salariile amărâţilor.

Nu e just, nu e eficient economic. Pierderile, adevărate mine de aur pentru privilegiaţi, sunt plătite pe spinarea întregului popor şi a urmaşilor noştri care vor achita datoriile.

Aici nu mai este vorba despre populism, este vorba despre capitalism în forma sa cea mai pură. Capitalismul adevărat înseamnă competiţie pe piaţă, eficienţă, inovaţie, valoare adăugată. Spolierea naţiunii de o mână de gangsteri cu spate politic echivalează cu un război declanşat la adresa naţiunii române şi a viitorului ei. Curajoşi sunt oamenii politici care atacă sistemul băieţilor deştepţi, nu sacoşa pensionarului. Restul înseamnă doar neputinţă, demagogie şi cinism.

Jeffrey Franks a aruncat cu vorbele şi a plecat. În Parlamentul României s-a votat îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru 2012. Băieţi deştepţi, furaţi liniştiţi! Cei mai săraci români plătesc pentru palatele, limuzinele, conturile voastre din paradisurile fiscale. A fost Sâmbăta Morţilor, puteaţi măcar să vărsaţi un strop de vin, de sufletul poporului român.

Ion M. Ioniţă este senior editor "Adevărul"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite