De ce scade Opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a rămas şi în 2011 unic făcător de agendă.

Pentru prima dată de când a intrat în evaluările sondajelor de opinie,  USL a ajuns la un scor sub 50%. Este o veste rea pentru Opoziţie şi una extrem de bună pentru PDL care începe să aibă speranţe pentru 2012. Dar, într-un sondaj de opinie mai importante sunt tendinţele decât fotografia momentului. Şi, aici, lucrurile stau şi mai prost pentru USL.

Din iulie până în decembrie, Opoziţia a pierdut aproape 6% în ceea ce priveşte opţiunile de vot. Nu scăderea propriu-zisă este remarcabilă, ci aşezarea Opoziţiei pe o pantă descendentă  pe care nu a mai putut să o părăsească. În mod normal, o forţă de Opoziţie ar fi trebuit să crească în condiţiile unei guvernări care a dus austeritatea la cotele cele mai înalte din Europa şi a arătat că va continua aceleaşi politici şi anul viitor.

Nici pentru cei doi lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta lucrurile nu au mers prea bine. Crin Antonescu încheie anul cu aceeaşi cotă de încredere pe care o avea în ianuarie 2011, 27%. Pentru Ponta situaţia este mai dificilă. A pornit în ianuarie de la 25%, a crescut rapid la 30% în februarie, pentru ca ultimele luni din acest an să-l coboare susţinut până la 19,6%, după cum arată datele Barometrului IMAS comandat de ziarul „Adevărul".

Scăderea din ultima vreme a preşedintelui PSD poate fi asociată cu scandalurile care au marcat partidul, în special modul în care a fost gestionată politic şi din punct de vedere al imaginii afacerea excluderii lui Mircea Geoană. 

Dar, incapacitatea Opoziţiei de a puncta în condiţiile în care părea că are meciul în mână sunt mult mai profunde. USL pare că s-a văzut prea devreme cu sacii în căruţă. E adevărat, Traian Băsescu şi Emil Boc s-au aflat tot anul la o cotă de încredere dezastruoasă, în jur de 10-11%. Iar opţiunile de vot pentru PDL s-au situat în marja a 15% . Dar tendinţele s-au inversat şi aici spre sfârşitul anului. Traian Băsescu a început o uşoară recuperare ajungând la aproape 13%, iar Emil Boc a reuşit să dobândească aproape un procent. Spectaculoasă este revenirea PDL care, de la 15%  se situează acum la 21,5%.

USL nu a reuşit, pe tot parcursul anului, să iasă din situaţia tactică de a fi reactiv la declaraţiile şi acţiunile lui Traian Băsescu. În niciun moment important, Opoziţia nu a preluat iniţiativa şi nu a făcut agenda publică, în afara situaţiilor defavorabile cum au fost excluderea lui Mircea Geoană şi pierderea şefiei Senatului în favoarea lui Vasile Blaga. USL nu a convins populaţia că are soluţii mai bune decât PDL şi nu a propus spre dezbatere teme importante aşa cum sunt viitorul UE, aderarea la euro sau impactul măsurilor de stabilizare europeană asupra economiei româneşti.  Traian Băsescu a rămas unic făcător de agendă, aşa cum s-a văzut şi din recentele sale intervenţii publice.

Fotografia din decembrie nu va fi şi fotografia de la finişul campaniei electorale. Dar, dacă nu schimbă nimic, USL va pierde cu siguranţă o victorie cu peste 50%. Şi dacă peste 50% nu e, nimic nu e pentru USL. 

Ion M. Ioniţă este senior editor Adevărul

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite