Curat constituțional, coane Ponta, dar umflă-i!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu este redutabil când e pus cu spatele la zid.

Constituţional, neconstituţional, USL s-a apucat să-i scoată pe toţi reprezentanţii PDL din funcţii în pregătirea marii lovituri a suspendării preşedintelui Băsescu. Este război total, un război pe care ambele tabere l-au alimentat cât de mult au putut. În stilul care îi este caracteristic, Traian Băsescu a lovit năprasnic prin acuzaţia de plagiat adusă lui Victor Ponta. Operaţiunea a fost foarte bine coordonată pe plan intern şi internaţional. Premierul a replicat prin ocuparea fotoliului de la Bruxelles, dar Traian Băsescu a răsturnat situaţia obţinând hotărârea favorabilă a Curţii Constituţionale. Pentru liderii USL a devenit evident că Traian Băsescu este departe de a fi învins şi că preşedintele dispune de mecanisme care îl fac  extrem de periculos pentru actuala putere. Decizia Uniunii a fost radicală: ocuparea tuturor funcţiilor importante, ofensivă pe toate fronturile, pârjolirea pământului.

PDL se dă acum apărător al democraţiei în faţa „loviturii de stat" instrumentate de USL. Subminarea democraţiei este însă o operă comună a partidelor noastre. Fiecare dintre ele  a politizat instituţiile statului de cum a prins guvernarea. De la directori la portari, toată lumea a trebuit să răspundă comandamentelor de partid. Este una dintre cauzele care au dus la deprofesionalizarea cruntă a instituţiilor publice. Astăzi, acţiunea USL este şocantă pentru că totul se petrece într-o singură zi. Dar ce schimbă USL astăzi nu a fost pus politic de PDL ieri? Dacă vorbim cu drag astăzi de reguli, uităm cum număra ieri Roberta Anastase voturile?

Ceea ce contează în acest moment pentru cele două tabere este distrugerea adversarului. Nimic altceva nu mai este important. Ofensiva USL este copleşitoare. Asta nu înseamnă că bătălia este şi câştigată. Scenariul suspendării şi apoi al demiterii preşedintelui Băsescu este complicat, cu multe necunoscute. E adevărat, sondajele de opinie arată că Traian Băsescu este foarte nepopular. Teoretic, un referendum de demitere ar trebui să-l scoată pe preşedinte de la Cotroceni. Acelaşi lucru ar fi trebuit să se petreacă în 2007, când calculele hârtiei arătau că preşedintele va pierde. Nu a fost aşa. Traian Băsescu este foarte bun în momentele în care este pus cu spatele la zid. Ca şi în 2007, va spune că el apăra statul de drept şi democraţia în faţa unei restauraţii neocomuniste. Susţinătorii preşedintelui care se distanţaseră de el în ultima vreme se vor întoarce pe baricade în faţa pericolului iminent. Iar PDL, un partid care îşi punea problema să-şi găsească o identitate proprie în afara celei de partid prezidenţial, se va regăsi din nou în primele rânduri alături de Traian Băsescu.

USL a făcut deja o greşeală uriaşă vorbind despre revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Până la urmă, se pot bate pentru putere cât vor. Dar un set minim de reguli trebuie păstrate. Chiar şi într-un război atât de murdar precum cel la care asistăm în aceste zile ale lui iulie.

Ion M. Ioniţă este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite